IZBORI za nove članove Srpske akademije nauka i umetnosti biće tek 1. novembra, ali je pred vratima najuglednije naučne i umetničke institucije već gužva. Veliki je pritisak na sva odeljenja, ali najviše na medicinsko, jer će među kandidatima i ovog puta da bude najviše lekara.

Kako nam je potvrdio akademik Ljubiša Rakić, potpredsednik SANU, stigle su 24 prijave medicinara.

Imena se čuvaju u tajnosti, ali se već zna da su među lekarima kandidovani profesori Milica Čolović, Zorana Vasiljević, Lazar Davidović, Zoran Krivokapić...

U trci za mesto u SANU, šapuće se po hodnicima zgrade u Knez Mihailovoj, našao se i Rade Hajdin, sin akademika Nikole Hajdina, koji je već treći mandat na čelu Akademije. Sada su ga, kako saznajemo, predložila tri akademika, tako da i bez podrške odeljenja može da bude tajno izglasan na Skupštini. Prof. dr Rade Hajdin je građevinski inženjer, vanredni profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Među takmacima za ulazak u tehničko odeljenje SANU, nalazi se i prof. dr Dejan Ilić, stručnjak u oblasti fizičke hemije. On je najpoznatiji po inovacijama u mikrobaterijama.

Snagu će da odmeri i dr Dragan Popović, fizičar, bivši direktor Instituta za fiziku. I dalje se ne zna ko će od "tehničara" da dobije podršku, a slično je i na ostalim odeljenjima. Akademik Milan Lojanica potvrdio nam je da ni na odeljenju likovne i muzičke umetnosti ovaj posao još nije završen.