ZA moju zemlju, za Srbiju, ovo nije obična sednica. Ovo je prilika da kažemo, jasno i otvoreno, da međunarodno pravo mora da važi za sve podjednako, a ne za neke narode više, a druge manje. Pravo i pravda za Srbiju su ispred politike. Smatramo da pravo i pravda nisu uvek bili ključni principi kojima se rukovodio Haški tribunal.

To je u sredu, na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, poručio Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane. On je rekao da je vera Srbije u međunarodnu pravdu doživela najteži mogući udarac zbog sramnih oslobađajućih presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču:

- To je izazvalo razumljivu ogorčenost u mnogim delovima sveta, kao i veoma negativne reakcije ne samo zvaničnika Srbije, već, što je još važnije, srpskog naroda. Ona je pričinila veliku štetu, pre svega, porodicama žrtava zločina koji su evidentno izvršeni tokom akcije ”Oluja”.

DECU ĆE UČITI POGREŠNOJ ISTORIJI SRPSKA nacija je izdvojena kao jedina odgovorna za svirepe zločine počinjene tokom devedesetih. To se očito ne poklapa sa činjeničnim stanjem. Haški tribunal, usled nemogućnosti da adekvatno raspodeli krivicu, nije uspeo da zadovolji pravdu. Istorijski udžbenici u Hrvatskoj, delovima Bosne i Kosova će propagirati ovakvu ideju nevinosti, i njihova deca će steći iskrivljenu sliku o strašnim događajima koji su se tamo odigrali.

Vučić je postavio pitanje: ”Imaju li i Srbi pravo na pravdu i ko je odgovoran za brojna ubistva srpskih civila na području Hrvatske, kao i najveće i najteže etničko čišćenje sprovedeno na evropskom tlu po okončanju Drugog svetskog rata?”

Prvi potpredsednik Vlade je taksativno nabrojao primere zločina i ubistava srpskog stanovništva od strane snaga pod komandom Markača i Gotovine:

- Ako Gotovina i Markač nisu krivi za počinjene zločine tokom ”Oluje”, ko jeste? Ko je ubio sve te ljude? - direktno je pitao predsednika Suda Teodora Merona.

On je istakao da postoje brojne kontroverze u nepravednoj haškoj presudi - preglasavanje sudija Žalbenog veća (3:2) uz neuobičajeno oštar ton dvojice sudija:

- Bivši i sadašnji tužilac su izrazili razočaranje presudom i istakli da njome nije došlo do ostvarivanja pravde. Tribunal za preko 1.500 ubijenih i preko 250.000 proteranih Srba iz Hrvatske, te druge evidentne zločine nad civilnim stanovništvom počinjene tokom operacije ”Oluja”, nije osudio apsolutno nikoga, iako je u svojim presudama sa apsolutnom sigurnošću konstatovao da je nesumnjivo da su zločini počinjeni.

Vučić je istom žestinom i argumentovano kritikovao oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahi Brahimaju, navodeći i imena žrtava ponaosob.

SLUŽENJE KAZNE U SVOJOJ ZEMLJI Vučić je izneo inicijativu da se svim haškim osuđenicima omogući da izdržavaju kazne zatvora u državama nastalim na teritoriji bivše Jugoslavije čiji su državljani: - Još je na snazi preporuka generalnog sekretara UN da ”izdržavanje kazni treba da se odvija izvan teritorije bivše Jugoslavije”. Iako se ovakav stav mogao smatrati opravdanim dok je rat trajao na prostorima bivše Jugoslavije, jasno je da je odavno izgubio celishodnost, pošto se situacija na terenu promenila.

- Ovi postupci su od samog početka pratile teško shvatljive greške na strani Tužilaštva i postupajućih sudskih veća. Tako je sudsko veće dozvolilo Haradinaju da bude uslovno na slobodi i da, čak, učestvuje u političkim aktivnostima nakon podizanja optužnice, što je slučaj bez presedana u Tribunalu.

On je rekao da je ova presuda dodala ”so na ranu”:

- Opšte je poznato da je značajan broj svedoka smrtno stradao pod izuzetno sumnjivim okolnostima, dok je nekolicina njih, pod velikim pritiskom, odbila da svedoči plašeći se za sopstvenu bezbednost.

Više puta ponavljajući: ”Ko je odgovoran za smrt ovih ljudi”, Vučić je poručio:

- Ne može da se izbegne činjenica da je Tribunal za stotine hiljada srpskih izbeglica, hiljade mrtvih, ranjenih, unesrećenih, osudio nekoliko čuvara logora Čelebići u Bosni, i dvojicu kosovskih Albanaca. Ovakav rezultat pobuđuje sumnju da je pravda u postupcima pred Tribunalom bila selektivna, a jasno je da se selektivna pravda i ne može smatrati pravdom. Rezultat rada Tribunala može se opisati rečju groteskno - upravo onom rečju koju je upotrebio sudija Pokar posle oslobađanja Gotovine i Markača.

Vučić je napomenuo da je Tribunal osudio određeni broj bivših srpskih političara i vojnih zapovednika za ratne zločine, a da u isto vreme, za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, nije osuđen nijedan visoki zvaničnik Hrvatske ili Bosne, kao i nijedan viši zvaničnik kosovskih Albanaca.

Uz podsećanje da je Srbija izručila 45 okrivljenih, on je poručio da će se nastaviti saradnja sa Tribunalom na tehničkom nivou.

- Verujemo u ozbiljne namere SB u vezi sa daljim procesom pomirenja na Balkanu. Upravo zbog toga SB ne sme biti isključen. Srbija se nalazi na evropskom putu, Srbija želi da sarađuje sa svim narodima i državama u regionu, Srbija je prihvatila i ispunjava sve svoje međunarodne obaveze, Srbija vodi dijalog sa Prištinom pod okriljem EU, i jedino što Srbija traži jeste - pravda. Ništa više i ništa manje!

 

ČURKIN: TRIBUNAL NIJE POKAZAO PRAVDENOST

AMBASADOR Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin ocenio je da Haškin tribunal "nije pokazao ni pravednost ni efikasnost" u radu i dodao da je Rusija bila iznaneđena kako su u slučaju presude hrvatskim generalima jednim glasom opovrgnute godine istrage o zločinima.

"Ko je kriv za ubistva i progon 250.000 ljudi", upitao je on.

"Tu nije ispunjena pravda," naglasio je Čurkin govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN o radu Tribunala.

Prema njegovim rečima slično se dogodilo i sa suđenjem Ramušu Haradinaju.

"Ubistva i mučenja na Kosovu su se bez sumnje dogodila a nemamo počinioce. Ovakvi postupci samo podstiču nepoverenje koje je stanovništvo bivše Jugoslavije i prvobitno pokazalo prema ovom sudu," istakao je on.


BRAMERC: ŽRTVE IMAJU PRAVO NA ZADOVOLJENJE PRAVDE

GLAVNI tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pohvalio je saradnju Srbije sa Tužilaštvom u Hagu, istakavši da je ona od najvećeg značaja za uspešan završetak suđenja koja su u toku.

Povodom oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i bivšem kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, da nema sumnje da su ozbiljni zločini počinjeni i da žrtve imaju pravo na zadovoljenje pravde.

"Te presude su izazvale veliki broj reakcija, i ja mogu da kažem da nema sumnje da su ozbiljni zločini počinjeni, kao i da žrtve imaju pravo na zadovoljenje pravde, rekao je Bramerc, dodavši da ohrabruje lokalna tužilaštva da sarađuju i vode krivične postupke.

On je kazao i da će u tome imati pomoć njegove tužilačke kancelarije.MERON: ODLIČAN NAPREDAK HAŠKOG TRIBUNALA

PREDSEDNIK Haškog tribunala Teodor Meron ocenio je da je taj sud ostvario odličan napredak u radu i dodao da je Tribunal zauvek transformisao lice međunarodne pravde u potpunosti uvažavajući prava optuženih i principe pravde. Kao primer odličnog napretka on je, između ostalog, naveo završetak suđenja bivšem komandantu takozvane OVK Haradinaju.

Meron je izrazio očekivanje će suđenje bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću bude okončano do 31. decembra 2014. godine, a bivšem lideru vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću do 31. decembra 2016. godine. Suđenje bivšem predsedniku Republike Srspke Krajine Goranu Hadžiću trebalo bi da bude okončano do 31. decembra 2015., a predsedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju do jula 2013. godine, rekao je on.

Predsednik tribunala je, takođe, podsetio da će 12. decembra Haški trbunal izreći presudu penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru.