ZADATAK države je i da se izbori sa huliganima i nasiljem na stadionima. Cilj nam je da u narednom periodu stvorimo uslove da na utakmice bezbedno dolaze ljudi sa svojom decom i unucima, kao što je to bilo nekada.

To je izjavila za „Novosti“ Alisa Marić, ministarka sporta, koja najavljuje stalne akcije na svim državnim nivoima kako bi se iskorenilo bezumno siledžijstvo na sportskim arenama.

* Godinama se najavljuje institucionalna i sistemska borba huligana, a vidimo da je u poslednjih mesec dana nasilje opet eskaliralo...

- Tačno je da smo se opet nagledali nemilih scena, ali je činjenica i da je ovoga puta država adekvatno i pravovremeno reagovala. Učesnici tuče u Kruševcu su procesuirani, podnete su krivične prijave protiv onih koji su držali transparent pun mržnje u Novom Pazaru. Poslali smo poruku da se to zlo neće tolerisati.

* Kakav će biti zadatak Nacionalnog saveta za borbu protiv nasilja na sportskim terenima?

- Brzo smo inicirali formiranje Nacionalnog saveta što je još jedan jasan znak da država neće odustati dok se nasilje ne iskoreni. Sama činjenica da su na čelu saveta premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ukazuje na to da ćemo se sa punim autoritetom obračunati sa huliganstvom. Savet će koordinirati rad svih organa u borbi protiv nasilja.

* Šta će biti vaša uloga u tom savetu?

- Ministarstvo sporta ima pre svega edukativnu ulogu. Mi smo tu da vaspitavamo nove generacije po načelima fer-pleja, sportskog duha i viteške dimenzije sporta. Trudićemo se da mladim ljudima usadimo vrednost da nasilju nije mesto na sportskim terenima. Stadioni su mesto za uživanje, a ne za rizikovanje bezbednosti i života.

* Hoće li i Savet zasedati samo kad se desi neki incident ili ćete pokušati da predupredite nemile scene?

- Zasedaćemo kad god je to potrebno. Suština je da se svi organi uključe. Očekujem i da pravosuđe efikasno procesuira izgrednike, jer su kazne za takva krivična dela rigorozne.

* Izdvaja li država dovoljno novca za sport u vreme ekonomske krize?

- U ovo vreme, koliko god da dobijete novca iz budžeta, ne možete biti potpuno zadovoljni. Ali odredićemo prioritete i na pravi način raspodeliti sredstva. Stimulisaćemo uspešne saveze, ali pre svega one koji rade efikasno. Mora da se vrednuje kvalitet.

PRAVI SMO TIM * KAO vrhunskom sportisti, deluje li vam da i u Vladi postoji takmičarski duh i timski rad?
- Prvi put sam u politici, i ne znam kako su funkcionisale prethodne vlade, ali mogu da kažem da je ova sada pravi tim. Pomažemo se međusobno i delujemo jedinstveno. Oseća se taj zajednički cilj da promenimo nabolje ovu zemlju i da poboljšamo standard života svih građana.

* Koji su vam najvažniji projekti u narednoj godini?

- Osnovna ideja je razvoj sporta u školama jer se tu regrutuju budući šampioni. Cilj je da uvedemo časove sporta u mnoge škole. Umesto učiteljica, bili bi angažovani profesori fizičkog, a nastava će biti besplatna. Pošto država pomaže klubove koji nastupaju u Evropi, oni će imati obavezu da igraju utakmice za osnovce i da se uključe u kampanju Ministarstva. Ta akcija je već u toku. Sjajno je videti kako su primljeni vaterpolisti u Nišu ili rukometaši u Arilju.

* Koliko će se ulagati u sportsku infrastrukturu?

- Započeli smo izgradnju atletske dvorane u Beogradu i to je najveći projekat u infrastrukturi koji sprovodimo sa Ministarstvom odbrane. Uskoro će mladi atletske talenti moći da treniraju tokom cele godine. Trudićemo se i da bar obnovimo i renoviramo mnoge sportske terene koji već postoje. Tu je važna saradnja sa lokalnim samouprava, koje bi morale da se uključe i da više ulažu u sport. Srbija na republičkom nivou izdvaja skoro isto novca procentualno kao evropske zemlje, ali zato nam lokalni nivo puno zaostaje.

* Kada će biti usvojena nova Strategija razvoja sporta u Srbiji?

- Sledeće godine. Ona će biti obavezujuća i za lokalni nivo. Uredićemo sistem sporta za narednih pet godina.

* Smetaju li vam brojni političari u sportu i rukovodstvima klubova?

- Drago mi je da i političare zanima sport i dobrodošli su ako žele da pomognu. Volela bih da im cilj bude unapređenje sporta i pomoć mladim generacijama, a ne samo lično pozicioniranje. Ali sportski klubovi imaju autonomiju delovanja i u to država ne može i neće da se meša.