PREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić predstavio je u sredu čelnicima Vlade nacrt platforme za Kosovo i Metohiju, koja bi trebalo da bude ključni dokument Beograda u predstojećem političkom dijalogu sa Prištinom.

Radnu verziju državne strategije Nikolić je, na Andrićevom vencu, izložio premijeru Ivici Dačiću, prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, vicepremijerki za evropske integracije Suzani Grubješić, šefu diplomatije Ivanu Mrkiću i direktoru Kancelarije za KiM Aleksandru Vulinu.

- Upoznali smo se sa nacrtom platforme koji je državna tajna. Bio je to dobar i veoma konstruktivan sastanak u realnim, a ne marketinškim okvirima. Očekujemo da svi koji su prisustvovali sastanku tokom naredne nedelje daju svoje predloge, kako bi se u dogledno vreme uobličio konačni tekst platforme - izjavio je za ”Novosti” Aleksandar Vučić, posle susreta u Predsedništvu.

Naši izvori prenose da će se u naredne dve nedelje znati okvir u kojem bi mogao da se ”kreće” naš formalan predlog za konačan status južne srpske pokrajine. Pretpostavlja se da će to, u svakom slučaju, biti formula koja će kosovskim Albancima garantovati veoma široku autonomiju, ali bez ključnih elemenata državnosti.

DAČIĆ BIRA TIM UČESNICI sastanka kod predsednika Nikolića saglasili su se da Ivica Dačić bude na čelu našeg pregovaračkog tima. Kako saznajemo, on će u narednim danima odrediti pregovarače za svaku oblast koja se bude otvarala za stolom sa Albancima. Zna se da će Rasim Ljajić i Zorana Mihajlović u našoj delegaciji biti zaduženi za pitanja telekomunikacija i energetike.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine očekuje se sredinom novembra, a ključni medijator biće šefica diplomatije EU Ketrin Ešton. Naš tim predvodiće premijer Dačić, koji nam je potvrdio da je sastanak u Predsedništvu samo prvi u nizu:

- Platforma Srbije trebalo bi da bude dovoljno fleksibilna kako bi se omogućio nastavak dijaloga, ali i da ima ”crvene linije” ispod kojih se ne sme ići. Državni vrh će se potruditi da se o njoj postigne što šira saglasnost. U tom dokumentu treba odvojiti predloge za konačno rešenje i ono što je napisano u stavovima Evropskog saveta - a to je da se do konačnog rešenja postigne veća relaksacija i vidljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine što ne menja pozicije Srbije o statusu - rekao je Dačić.

Opozicione stranke protestovale su jer nisu uključene u razgovore o platformi za KiM. Šef poslaničke grupe DSS Slobodan Samardžić kaže da su oni očekivali izradu sveobuhvatnijeg dokumenta, strategije ili rezolucije, u kojoj bi učestvovale sve parlamentarne stranke.

I šef poslaničke grupe demokrata Dragoljub Mićunović rekao nam je da oni nisu pozvani da se uključe u izradu platforme i da ne znaju ni šta državni vrh sprema, niti šta se Dačić tačno dogovorio u Briselu.


NIKOLIĆ: NOVA FAZA PREGOVORA

SUSRET premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija predstavlja početak nove faze pregovora Beograda i Prištine - izjavio je u sredu predsednik Nikolić, posle razgovora sa američkim ambasadorom Majklom Kirbijem, sa kojim se sreo pre sastanka državnog vrha o platformi.

Kirbi je pozdravio napredak u razgovorima sa Prištinom i obećao pomoć Vašingtona kako bi oni bili što konstruktivniji.