POTREBAN nam je još jedan mandat da završimo najvažnije državne projekte u infrastrukturi. Zato ova vlast ne bi trebalo da se menja ni posle narednih izbora.

To je poručio za ”Novosti” Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, koji je u ovu godinu ušao s velikim optimizmom, jer su ”gradilišta u Srbiji pokrenuta i zaustavljanja nema dok se posao ne okonča”.

* Tvrdite da samo političke promene mogu da ugroze započete poslove u infrastrukturi?

- Vlast sada ne bi trebalo da se menja. Svi projekti moraju da se nastave i završe u sledećem četvorogodišnjem mandatu. Nisam siguran da bi neka druga vlast poštovala prioritete koje smo odredili. U Srbiji, kad dođe do smene političara, sve stane i krene otpočetka.

* Verujete li da ćete dobiti novi mandat ministra za infrastrukturu?

- Naravno. Bilo je i razgovora na tu temu. Završiću Koridor 10 i potpuno pokrenuti radove na železničkom koridoru.

NEKA SVI OBILAZE GRADILIŠTA * Očekujete li da se mnogi lideri slikaju na putevima i mostovima tokom kampanje kako bi upisali poneki poen?
- Uvek sam na gradilištu tako da za mene kampanja traje neprestano. Nemam ništa protiv da i ostali političari obilaze gradilišta. Najbolji primer je dao predsednik Tadić koji je na mostu kod Beške kleknuo i poljubio asfalt. Alal mu vera. Divnim gestom je odao priznanje velikom urađenom poslu.

* Bilo je obećanja da će Koridor 10 da se završi i u ovom mandatu? Sa čim izlazite pred građane?

- U godinama najteže krize postigli smo istorijske rezultate i rekorde u izgradnji. Neću da pričam šta sam uradio, samo ću da pokazujem: 180 kilometara autoputa na Koridoru 10, most na Dunavu kod Beške, počeli gradnju brzih pruga, stvorili najreprezentativniju kontrolu leta u regionu...

* Koje će se deonice na autoputu Beograd - južni Jadran graditi od turskog i azerbejdžanskog kredita od 300 miliona evra?

- Verovatno će se iz kredita Turske graditi deonice Obrenovac - Ub i Lajkovac - Ljig, a iz zajma Azerbejdžana deo od Ljiga do Čačka.

* Ko sada rukovodi ”Nibensovim” putarskim firmama, koje su vraćene pod okrilje države?

- Agencija za privatizaciju je formirala tim i formirani su novi upravni odbori.

* Ima li zainteresovanih za ”preuzimanje” firmi Mila Đuraškovića?

- Nisam siguran da u ovom trenutku postoji preduzeće koje je spremno da u ovakvim uslovima preuzme firme ”Nibensa”, jer su dugovi ogromni.

* Kakva sudbina očekuje nacionalnu aviokompaniju?

- Odlična je ideja da domaći biznismeni sa po deset miliona evra budu partneri države u nacionalnoj aviokompaniji. Ali, mislim da je to teško izvodljivo. U svakom slučaju, ova Vlada Srbije naći će rešenje za ”Jat”.

GRADIMO STANICU PROKOP * Simboli prošlogodišnje gradnje su most kod Beške, kao i velelepni Most na Adi? Šta će obeležiti 2012?
 - Na moje veliko zadovoljstvo, počećemo izgradnju železničke stanice ”Prokop”. Saobraćajni institut CIP radi projektnu dokumentaciju, pošto je projekat tri puta menjan u poslednjih deset godina i to fundamentalno. Taj posao će biti završen za dva, tri meseca.


* Prvi zakon vladajuće koalicije koji nije prošao u parlamentu je zakon o železnici, šta je sporno?

- Nedopustivo je da Vojvodina u svoju nadležnost dobije pruge na teritoriji AP. To neki žele i zbog toga zakon nije prošao.

* Kada će biti realizovan ruski kredit od 800 miliona dolara?

- Svakog dana očekujemo potpisivanje ugovora, a prvi posao će biti modernizacija pruge Beograd - Pančevo. Pregovaramo trenutno o ceni izgradnje, učešću domaćih firmi i tu neće biti nikakvog spora. Projekti su vrlo blizu realizacije. Rusi su već formirali svoje preduzeće u Srbiji.

* Hoće li biti novih poskupljenja struje, gasa, putarine...

- Ne. Socijalisti to neće dozvoliti.

* Jeste li dobili dovoljno novca iz budžeta? Može li gradnja zbog štednje biti ugrožena?

- Svi naši veliki poslovi finansiraju se iz inostranih kredita i ne zavise od budžeta. Što se mog resora tiče, zadovoljni smo državnom kasom.

* Hoće li socijalisti nastupiti ponovo na izborima sa PUPS i JS? Kao da se Krkobabić nećka?

- Ubeđen sam da će moj prijatelj Krkobabić ostati sa nama u koaliciji. Ostvarićemo izvanredan rezultat na izborima, a očekujem da ćemo dobiti više od 12 procenata. To će značiti kao da smo pobedili. Nijedna vlada ne može biti formirana bez nas.

* Šta ako vam posle izbora Tomislav Nikolić ponudi da budete u vladajućoj koaliciji?

- Imam lično dobre odnose sa nekim čelnim ljudima u opozicionim strankama, a među njima je i Nikolić. Ali, to ne znači da se ideološki i politički slažemo. Politika je veština mogućeg, ali smatram da bi sadašnja koalicija trebalo da ostane na vlasti. Pre koalicija, hajde da vidimo kako će građani da nas ocene.

* Šta Srbija da čini sada, kada joj je postavljen uslov Kosovo ili Evropa?

- Ta dilema po mom mišljenju, je isilovana. Uvek i na svim istorijskim raskrsnicama treba da se izabere Srbija. Mi kao država moramo da gledamo prvenstveno naše ekonomske, privredne, državne i nacionalne ciljeve.

* Da li nam je u interesu da se odreknemo Rezolucije 1244 da bismo dobili status kandidata za članstvo u EU?

- Nikako. Rezolucija 1244 je poslednja i najvažnija zaštita našeg naroda na KiM. Ne možemo da trgujemo našom zemljom i našim narodom.

* Kao čovek iz ”bivšeg režima”, jeste li predviđali da će nas Evropa i dvanaest godina posle Miloševića neprestano uslovljavati?

- O tom neprestanom uslovljavanju sam pričao i sa Miloševićem i znao sam i da će se to sada nastaviti. Ali, to ne znači da Srbija treba da prestane da diplomatski stremi ka evropskim vrednostima. Evropa je i kad napravimo evropski autoput.