Delegacija Vlade Srbije, koju predvode prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, razgovarala je u četvrtak u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sa šefom države šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom o saradnji u oblasti odbrane i unapređenju ekonomskih odnosa dveju zemalja.

Članovi dveju delegacije razgovarali su u Abu Dabiju o mogućnostima plasmana srpskog oružja i municije Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zajedničkim projektima za razvoj i proizvodnju raketnih sistema i supersoničnih trenažnih aviona, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Potpredsednik vlade Vučić pozvao je šeika Muhameda da poseti Srbiju, što je on prihvatio i najavio posetu početkom januara.

ULAGANJA Ministar Dinkić je šeiku Muhamedu izneo predlog zajedničkog ulaganja u oblasti poljoprivrede i agroindustrije, s posebnim akcentom na uvođenje velikih sistema za navodnjavanje na teritoriji Srbije.

"Mislim da imamo dobre vesti za naše ljude u Srbiji, pre svega za našu namensku industriju, očekujemo da to bude finalizovano uskoro. Reč je o nekoliko projekata o kojima smo razgovarali sa šeikom Muhamedom", rekao je Vučić.

Kako je dodao, jedan od projekata je kupovina oružja i municije koje Srbija proizvodi, a drugi zajedničko ulaganje u razvoj raketnih sistema.

"Mislim da će to biti možda i najveći poduhvat koji ćemo imati u narednom periodu", naveo je Vučić, a objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

Dinkić je istakao da Srbija predstavlja dobar ambijent za ulaganja investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ujedinjeni Arapski Emirati su, posle Katara, najbogatija arapska zemlja sa jednim od najvećih bruto domaćih proizvoda na svetu.

Spoljna politika Ujedinjenih Arapskih Emirata i razvoj odnosa i saradnje na spoljnopolitičkom planu direktno su povezani s ekonomskom politikom zemlje i razvojem trgovinskih veza.