ŽELEZARA Smederevo počeće da radi kada se za nju pronađe strateški partner - rečeno je u utorak „Novostima“ u Vladi Srbije, nakon što je rukovodstvo ove kompanije i zvanično objavilo da se, od 1. jula, praktično gasi i druga visoka peć u čeličani, odnosno da ta firma prestaje sa radom.

- U ovom momentu ne možemo proceniti koliko dugo ćemo ostati na tom režimu rada, odnosno kada ćemo imati dovoljno sirovina da pokrenemo i obezbedimo kontinuirani rad visoke peći - tvrdi rukovodstvo Železare.

IMA NARUDŽBINA - TRENUTNO u pripremi za otpremu imamo 60.000 tona, proizvodnju od 57.000 tona čelika i ugovorene narudžbine za jul i avgust. O tome nas je obavestio menadžment fabrike. A to se ne uklapa sa izjavama da nema interesovanja za naše proizvode. Šta će biti sa obavezama koje Železara ima prema kupcima za naredna dva meseca - kaže Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata Železare Smederevo.

- Očekujemo da će se proizvodnja pokrenuti najkasnije krajem septembra.

Zaposlenima je u utorak ponuđeno da odu na redovne odmore ili plaćeno odsustvo do 45 dana. Plate za preko 5.000 radnika obezbeđivaće država. Prosečna isplata već za juli ove godine biće oko 23.000 dinara mesečno, odnosno 60 odsto prosečne mesečne zarade ostvarene u prethodna tri meseca. Inače, u Železari Smederevo je prosečna zarada, u vreme dok su u ovoj firmi bili Amerikanci, bila do 60.000 dinara, da bi, kada je u januaru ovu kompaniju za dolar kupila država, prosek plata iznosio do 40.000 dinara. Inače, poznato je da je, pre krize, radnik mogao kući da odnese i preko 100.000 dinara.

Predstavnici Radne grupe Vlade Srbije nisu, kako saznajemo, pre odluke o stavljanju i druge visoke peći na režim „tihog hoda“, o tome razgovarali sa reprezentativnim sindikatima. Na to su, inače, kažu sindikalci, bili obavezni, s obzirom na to da su, nakon odlaska Amerikanaca u januaru ove godine, preuzeli sve ugovorene obaveze prema zaposlenima, uključujući i kolektivni ugovor.

U utorak su se, tim povodom, oglasila i sva sindikalna udruženja metalaca i Vladi uputili zahtev za hitno stvaranje uslova za rad i razvoj Železare Smederevo.

“KOMIKO“ TEK UGOVARA ZAJAM AMERIČKOJ kompaniji „Komiko oil“ u utorak je istekao rok da plati zakupninu za građevinsko zemljište za gradnju rafinerije u Smederevu. Iznos koji treba da bude uplaćen iznosi 652 miliona dinara.
- „Komiko oil“ kasni sa uplatom, ali bi trebalo to da urade za najduže dve do tri nedelje - tvrdi Predrag Umičević, predsednik Opštine Smederevo.
- Ova kompanija, naime, još uvek ugovara zajam za ovaj posao. „Komiko oil“ tvrdi da ne odustaju od investicije i nude Gradu da plate kamatu za svaki dan kašnjenja. Međutim, ugovor ne predviđa odlaganje uplate, pa će se o tome izjasniti Skupština grada.

- Gašenje Železare u Smederevu znači i gašenje čitavog metalskog kompleksa u državi - tvrde sindikalci.

Posao vraćanja Železare „u život“, međutim, neće biti lak. Vlada Srbije, očito, nema dovoljno sredstava da u potpunosti finansira poslove čeličane.

Pored nedostatka para, trenutno je problem i niska otkupna cena čelika na međunarodnom tržištu, kao i nedostatak plasmana.

Do kraja prošle godine, Železara Smederevo imala je učešće od pet odsto u ukupnoj proizvodnji Srbije i oko 14 odsto udela u izvozu.

Robu iz Železare ka svetu transportovale su Železnice Srbije, pa su, posle objave o stavljanju i druge visoke peći u režim tihog hoda, i železničari u problemu.

- Prihod Železnica od robnog prevoza opao je za 40 odsto, a na to je, u velikoj meri, uticao i pad proizvodnje u Železari Smederevo - kaže Perica Đorđević, predsednik sindikata radnika železničke infrastrukture.

- Prihodi od prevoza putnika i robe, u odnosu na planove, manji su za oko tri milijarde dinara, pa bi četiri do pet hiljada radnika „Železnica Srbije“ moglo da ode na prinudni odmor.