U JEKU letnje sezone, cene povrća i voća u Srbiji su, zbog dobre ponude i osetno slabije tražnje, povoljnije od prošlogodišnjih. A u narednom periodu očekuje se dalji pad cena, ocenjuje Vojislav Stanković, saradnik Centra za naučno-istraživački rad Privredne komore Srbije.

- Kod pojedinog povrća došlo je do znatnog pojeftinjenja, kao, na primer, kod paradajza - kaže Stanković. - Treba očekivati dalji pad cena, posebno povrća na tezgama, jer je ovo uprkos vremenskim nepogodama izuzetno rodna godina.

Poljoprivredni proizvodi na zelenim pijacama trenutno su za 10 do 15 odsto jeftiniji nego lane u istom periodu. Paradajz je prošle godine krajem jula uporno „držao“ cenu od 60 do 100 dinara, a ovog leta je cena od 30 do 80 dinara. Kilogram paprika „babura“ sada staje 50 do 90 dinara, a 2010. cena je „išla“ do čak 130 dinara. Krastavci se najčešće kreću od 20 do 50, a lane su bili 40 do 70 dinara, dok je kupus ove godine gotovo upola jeftiniji i iznosi 15 do 25 dinara za kilogram.

U pojedinim slučajevima, međutim, pad je višestruko veći. Na leskovačkoj kvantaškoj pijaci paradajz „na veliko“ ove sezone je deset puta jeftiniji nego prošlog leta - košta svega pet dinara!

Stručnjaci niže cene objašnjavaju dobrom ponudom i malom tražnjom. Uz to, Rusi su ovog leta otkupili manje našeg povrća, jer su proizvođači mnogo kalkulisali, pa su na kraju ostali sa velikim zalihama.

GRAD OBRAO VOĆE

KADA je reč o voću, tu ima više problema, budući da ga je ugrozio i grad, posebno u okolini Beograda - Grocka, Ritopek, Umčari.

- To se posebno odnosi na kajsije i verovatno breskve, koje su posebno oštećene u Grockoj, gde je zabeleženo i oštećenje jabuka. Pojedina stabla verovatno neće imati rod ni u narednoj godini - kazao je Vojislav Stanković.