NESTAŠICA šećera prethodnih nedelja pokazala je da, osim povećane tražnje, proizvođači spremaju teren za nove cene ove robe. Naime, gotovo svi trgovci su, kako saznaju „Novosti“, već dobili nove cenovnike za kristal šećer, i za jestivo ulje, svinjsko meso, slatkiše, mineralnu vodu, deterdženat... Te cene će biti uvećane od dva do 10 odsto.

Pravdajući se poskupljenjem pojedinih sirovina, rastom kursa evra i skokom cena goriva, proizvođači su tokom proteklih dana trgovcima dostavili nove cenovnike. U pojedinim radnjama tako bi se već u sredu u prodaji mogao naći šećer skuplji za oko pet odsto. To znači da će poskupeti za dva do pet dinara po kilogramu, zavisno do dobavljača, mada je i protekle nedelje već jednom poskupeo.

- Nove, više cene šećera za oko dva odsto već su stupile na snagu protekle nedelje, a cena se kreće od 106 do 111 dinara za kilogram - kažu u „Merkatoru“. - Od dobavljača, međutim, ponovo stižu najave novih cenovnika za šećer, čija se primena očekuje ovih dana u našim prodajnim objektima. - Uz šećer, dobili smo i nove cenovnike za ulje, veće za četiri odsto, a u dva navrata su proteklih dana stizali i novi cenovnici za svinjsko meso, od šest do osam odsto, dok cene junetine i piletine za sada miruju. Već su poskupeli i neki konditorski proizvodi za deset odsto.

Početkom sledećeg meseca očekuje se povećanje cena deterdženata za veš i omekšivača, od devet odsto, i deterdžente za sudove od pet odsto. Takođe ima i najava za promenu cena gaziranih napitaka od početka avgusta.


VEKNA PO STAROM

I DOK cene brašna padaju, što bi trebalo da utiče i na pojeftinjenje hleba, iz Unije pekara Srbije smatraju da to zasad neće dovesti do pada cena vekne, jer je u proteklih mesec dana gorivo dva puta poskupelo i poništilo pojeftinjenje brašna. Polukilogramska vekna belog košta od 38 do 54, mada pojedine trgovine hleb nude i po 33 dinara.