Svako godišnje doba ima svoje "baštenske zvezde", a ako želite da vaš vrt i tokom jeseni bude u cvatu i privlači zadivljene poglede, predlažemo da zasadite hrizanteme ili kalune.

* Hrizantema cveta od poznog leta do kraja jeseni, simbolizuje sreću i radosti, a vodi poreklo iz Kine i Japana. Prepoznatljiva je po raskošnim cvetovima sa jednostavnim duguljastim laticama bele, žute, ružičaste, crvene ili svetloljubičaste boje. Postoje i dvobojne i šatirane vrste. Hrizantemama najviše odgovara polusenovito mesto. Već oformljene biljke zasadite u rastresito zemljište na rastojanju od 40 cm i zalivajte ih dva do tri puta nedeljno. Dok cvetanja biljke prihranjujte tečnim đubrivom, na svakih sedam do četrnaest dana. Posle cvetanja stabljike bi trebalo skratiti na oko 20 do 30 cm. Iako je hrizantema vrlo otporna i izdržljiva, zaštitite je od prvih mrazeva. Krajem sezone biljku isecite skoro do zemlje, a zalivanje svedite na minimum.

* Kaluna je ljupki zimzeleni polugrm koji može da izraste od 20 do 50 cm. Cveta od kraja avgusta do kraja oktobra, a deo cvetova se zadržava na biljci i tokom zime. Ima neobične, cevaste cvetove bele, roze, ili ljubičaste boje, raspoređene duž stabljike. Dobro uspeva na suncu kao i u polusenci, na kiseloj, plodnoj i dobro propusnoj zemlji. U vreme cvetanja preporučuje se đubrenje preparatima za rododendrone na svake dve nedelje. Tokom leta i jeseni biljku redovno zalivajte kišnicom ili odstajalom vodom. Biljke sadite u grupama po najmanje pet sadnica na rastojanju od 20 do 25 cm. Na dnu sadne jame i oko korena vresova obavezno dodajte kiselu zemlju. Potom svaku biljku zalijte sa pet litara vode, a zemlju poravnajte i postavite sloj malča debljine od 3 do 5 cm.