Puzanje je prva značajnija aktivnost bebe. Ma koliko da je dete nespretno u ovoj veštini, izuzetno je važno da je usavršava, tvrde stručnjaci, jer puzanje jača mišiće i priprema telo za prve korake.
Deca mogu da puze na bezbroj načina. Neke bebe puze unazad, neke na vrhovima prstiju, dok neki mališani češće od stopala koriste kolena kako bi se odgurnuli. Te tehnike zavise od toga koliko su jake dečje ručice, kakav je tonus mišića, kao i kakva je fizička konstitucija čitavog tela. Ipak, ako vam se čini da vaše dete ima “neobičan” stil puzanja, konsultujte se sa pedijatrom. Varijacije puzanja koje nisu standardne mogu da ukažu na neke motoričke poremećaje.
U svakom slučaju, puzanje je izuzetno važno, pa se roditeljima preporučuje da što više podstiču bebe, jer ukoliko deca “preskoče” puzanje i odmah se izdignu u hodajući položaj, može doći do nepravilnog razvoja kičme i centralnog nervnog sistema.
Puzanje omogućava velikoj grupi mišića da se razviju, a usklađivanjem pokreta dete uspeva da dođe od tačke “A” do tačke “B”. Kada se sklad postigne, rezultat su spretni pokreti i često vrlo brzo kretanje.
Bebe obično počnu da puze oko 6-7 meseca, dok u uzrastu od 8-9 meseci shvate da iz sedećeg položaja lako mogu da se kreću “na sve četiri”. Počinju uglavnom sa ljuljanjem napred-nazad, a metodom greške lako dođu do zaključka da im pomeranje kolena može omogućiti pokret.
Razvoj svakog deteta je individualan i prejak tempo nije dobro nametati. Ipak, ukoliko mališan do prvog rođendana ne pokazuje nikakav interes za kretanje, treba da se posavetujete sa stručnjacima. Prevremeno rođena deca obično kasne nekoliko meseci sa svim veštinama, pa i sa puzanjem.
Dete koje usavrši puzanje neće imati problema sa hodanjem, jer prvim koracima prethodi višemesečna vežba. Takođe, puzanje pomaže da se dete fokusira na predmete koje želi da dohvati, vežba čulo vida, finu motoriku i koordinaciju oka i ruke, što je važan preduslov za pravilan kognitivni razvoj.
Pedijatri savetuju da deca puze bosa, odnosno samo u čarapicama, bez cipelica. Psiholozi tvrde da deca koja su pokretljiva i iza sebe ostavljaju nered, na taj način pokazuju da su neopterećena i zadovoljna. Zbog toga pustite vaše mališane da istražuju, puze ispod stola i stolica, okreću se i prevrću, čak i ako pri tome naprave nered na koji niste računali.

PODSTIČITE BEBE

Dete koje puzi unazad možete da stimulišete tako što ćete mu rukama blokirati stopala. Već posle nekoliko puta, ono će shvatiti da treba da se kreće unapred i u velikom broju slučajeva brzo će promeniti “stil”. Najbolji put do savladavanja ove za bebe komplikovane veštine je svakodnevno podsticanje. To možete da uradite tako što ćete na nekoliko metara od deteta ostaviti njegovu omiljenu igračku, ili neki predmet jarkih boja koji će zaintrigirati mališana. Ipak, budite obazrivi, jer kada dete jednom savlada puzanje, biće teško da ga zaustavite. Znatiželja ga može odvesti i do potencijalno opasnih predmeta, pa pedijatri savetuju da uvek nadgledate bebu dok puzi. Ukoliko u kući imate stepenice, obezbedite ih, jer su one posebno interesantne deci. Osigurajte oštre ivice, kao i kuhinjske aparate koji su dostupni bebi. Dobra vežba je i da dete pustite da puzi po neravnoj podlozi. Postavite jastuke i pokrivače po podu ili krevetu. Možete se i igrati zajedno, stajati sa raširenim nogama i stimulisati bebu da puzi ispod njih. To nije loša vežba jer će mališani biti mnogo hrabriji ako su mama ili tata u blizini.