U DANAŠNjE vreme retko koja žena ili devojka nije na sebi primenila neki oblik tetoviranja obrva. Na ovaj korak odlučuju se lako, bez mnogo razmišljanja, većina u želji da izgleda uredno, dok ima i onih koji na to gledaju kao na stvar prestiža.

Svedoci smo da su se pojavom youtube tutorijala trendovi svakako uvulki u svaki segment života, pogotovu kada je izgled žene u pitanju. Te tako, predhodnih godina u trendu su bile "kockaste" obrve, koje su nedavno zamenjene trendom, nesrazmerno licu debelih obrva.

Sem estetskog pitanja, postavlja se i pitanje: šta ako smo pogrešili u proceni ili ako smo dobili efekat koji nismo želeli? Mogu li se ispraviti greške i koliko skupo koštaju?

Tragom svakakvih primera, obratili smo se Radici Lučić, renomiranom microblading i permanent makeup edukatoru i vlasnici estetsko edukativnog centra Brow art Academy, čiji je slogan "volimo prirodno".

* Cena u većini slučajeva određuje izvođača radova, a krajnji efekat ume da bude od savršenog do potpuno razočaravajućeg. Kakva su vaša iskustva? Da li su vam dolazile devojke nezadovoljne nekim ranijim tretmanom, i šta se radi u takvim slučajevima?
- Nažalost, to je sve češći slučaj. Pre 4 ili 5 godina, 90% klijenata je dolazilo na tretman sa "čistom kožom", na kojoj nema tragova neke neuspele tetovaže na obrvama. Danas, kada je iscrtavanje obrva apsolutni trend, situacija je potpuno drugačija. Čak 50% klijentkinja dolazi kod nas u nadi da se nešto može ispraviti, jer su već bile na tretmanu japanskog iscrtavanja obrva ili mikropigmentacije i nisu zadovoljne efektom koji vide na svojim obrvama. Uglavnom su to predebele obrve, previše tamne, oštrih ivica, plave ili zelene boje i slično. U takvim slučajevima, ukoliko je boja preostala od prethodnog rada u nekoj neprirodnoj nijansi, ali dovoljno svetla da se može pokriti nekom prirodnijom bojom, prihvatamo da radimo tretman jer postoji mogućnost korekcije.

foto: "Puder" obrve

* Da li je moguće ukloniti loše odrađenu tetovažu obrva i šta to podrazumeva?
- Ako su u pitanju previše debelo iscrtane obrve, lošeg oblika i potpuno asimetrične ili previše tamne, vrlo često je slučaj da je nemoguće korigovati trenutni izgled obrva bez prethodnog laserskog uklanjanja pigmenta. To je dugotrajna, a često i bolna procedura, koja se odvija u nekoliko ponavaljanja.

* Poznati ste po tome da propagirate prirodan izgled obrva. Šta radite kada vam dođu devojke koje žele ipak trendi obrve?
- Mišljenja sam da je prirodan izgled uvek u trendu. Kada su u pitanju obrve, klijentkinjama koje žele da krajnji rezultat deluje potpuno prirodno čak i kada su bez šminke, preporučujem japansko iscrtavanje u svetlijoj nijansi. S tim što uvek napomenem da kada se malo intenzivnije našminkaju, uvek preko japanskog iscrtavanja mogu naneti malo senke ili olovke kako bi i obrve delovale intenzivnije. Za klijentkinje koje žele "puniji" i definisaniji izgled obrva, a opet baršunast i prirodan efekat, u vidu senke na obrvama, preporučujem mikorpigmentaciju obrva, tzv. "puder obrve" - kaže Radica Lučić.

* Na koji način određujete taj pravilan, odnosno prirodan oblik obrva?
- Kad je reč o obliku obrva, oblik je apsolutno prilagođen licu klientkinje. Najpre se dogovaramo o debljini obrva, nakon toga određujemo oblik na osnovu širine korena nosa, razmaka između očiju, visine arkadne kosti, visine čela, prema poziciji prirodnih obrva itd. Oblik se prvenstveno iscrtava olovkom za obrve i tek nakon što klijent potvrdi da je baš to oblik koji želi na svom licu, krećemo sa iscrtavanjem obrva pigmentima. Pigment koji koristimo je uvek prilagođen boji prirodnih obrva i na prvom tretmanu po ustaljenoj praksi predlažemo klijentu svetliju boju, koja se na korekciji može vrlo lako potamneti.

foto: Izgled nakon iscrtavanja japanskom metodom

* Šta devojke moraju da znaju pre dolaska na japansko iscrtavanje obrva?
- Najvažnije je da znaju da kod japanskog iscrtavanja kao i kod puder obrva, ne postoji instant rezultat. Moraju biti spremne na to da je boja odmah nakon tretmana i do 50% tamnija, a obrve i do 15% deblje. Tek nakon 7 dana, videćete prvi realan rezultat tretmana, a nakon korekcije posle mesec dana, pravi i konačni rezultat. Takođe morate znati da nakon iscrtavanja obrva, ne biste smeli da nanosite puder na regiju cela, niti da u narednih 2 nedelje posećujete solarijum, saunu, javna kupališta, teretanu I slično.

PREPORUKA
Dobro razmislite kome ćete poveriti svoje lice, pogledajte prethodne radove, pitajte sve sto vas interesuje, poslušajte preporuke i pročitajte recenzije i kada donesete pravu odluku više nema razloga za brigu, Prepustite se i svako jutro uživajte u prelepim obrvama, bez dosadnog svakodnevnog iscrtavanja.

* Koliko se razlikuje japanska metoda od klasičnog tetoviranja?
- Japanska metoda iscrtavanja se potpuno razlikuje od klasične tetovaže. Japanska metoda daje prirodan rezultat i stvara efekat dlačica na obrvama, dok klasičnom tetovažom dobijamo efekat flomastera za obrve.

* Od čega sve zavisi krajnji efekat i koliko dugo traje?
Krajni efekat najviše zavisi od kvaliteta kože klijenta, nege nakon tretmana, kvaliteta pigmenta koji se koriste u radu, kao i od stručnosti i iskustva koje poseduje artista kom ste poverili svoje obrve. Efekat traje godinu dana, nakon čega je potrebno osvežiti boju na obrvama. Kod izuzetno čiste, porculanske kože, efekat može potrajati i 2 godine.

* Na šta treba da se obrati pažnja, ukoliko se odluči na ovakav zahvat, bilo da je reč o trajnoj šminki ili iscrtavanju obrva?
Prvenstveno obratite pažnju da li se radi o sterilnim i higijenski ispravnim uslovima za rad. Najvažnije je da ne ugrozite svoje zdravlje zarad estetike. Neophodno je da artista koristi higijenske rukavice, da se "blade" ili iglica koristi samo za jednog kliejnta i za jedan tretman, da salon poseduje i koristi sterilizator za odrzavanje instrumenata koji su za višekratnu upotrebu itd. Kada je reč o estetskom rezultatu rada, najvažnije je da imate poverenje u artistu koji izvodi tretman i da ste prethodno stekli kompletan uvid u prethodne radove i kompetencije. Jednostavno rečeno, da vam se dopada stil rada, jer nemamo svi istu viziju kako bi trebalo da izgledaju lepe obrve. Najvažnije je da izađete zadovoljni iz salona i da obrve postanu detalj koji će ulepšati vaše lice i olakšati vam svakodnevnicu.

* Koliko je važno pridržavati se uputstva o nezi nakon iscrtavanja?
Izuzetno je važno da se obrve neguju u prvoj nedelji nakon iscrtavanja, da se redovno nanosi regenerativna krema i da se nežnim sapunom ispira regija obrva. Naši klijenti dobijaju vrlo detaljno uputstvo kako i koliko često treba ponavaljati postupak pranja i mazanja obrva i time u velikoj meri doprinose lepsem krajnjem rezultatu.

* Učestvovali ste na mnogobrojnim internacionalnim seminarima iz oblasti trajne šminke i iscrtavanja obrva. Kakva iskustva nosite odande?
Konstantno usavršavanje je jedini način da našim klijentima u svakom trenutku pružim najbolju uslugu i najmodernije tehnike rada i u tome beskrajno uživam. Noviteti u našem poslu su konstantni i samo ako napustite zonu komfora, možete postići vrhunske rezultate i zapažen uspeh.

* Vaša Akademija je iznedrila veliki broj sertifikovanih estetičara, odnosno talentovanih majstora trajne šminke. Na čemu se zasniva vaš osnovni edukativni akcenat?
Svaki polaznik naše akademije sa obuke izlazi sa mnogo znanja i entuzijazma i sa svešću da uvek može bolje i da usavršavanje nikada ne prestaje. Učimo ih da se posvete ovom divnom poslu i da ne štede vreme i trud i tek tada rezultat neće izostati. Ne morate biti kozmetičar po struci, niti imati neko prethodno iskustvo. Dovoljno je da imate "oko za detalje i smisao za lepo". Akcenat je na razgovoru sa klijentom pre samog tretmana, kako bismo upeli da sagledamo želje i očekivanja i da krajnje zadovoljstvo klijenta uvek mora biti njihov krajni cilj.