NEKADA su ih nosili pripadnici plemstva i revolucionari, i to oba pola, da bi istakli svoju moć. U stvari, još od 16. veka, kada su ih u Španiji "izumeli" vojnici, karneri do danas nisu sišli sa modne scene.

U elizabetanskoj eri nosili su ih svi, od kraljice Elizabete Prve do Vilijema Šekspira. Bili su adut odevnih kombinacija francuskog plemstva, a naročito Marije Antoanete. Početkom 19. veka njima su bili opčinjeni dendiji, poput pesnika lorda Bajrona. Posle Drugog svetskog rata novi život karnerima podarile su glumice poput Debi Rejnolds i Džudi Garland.

Stiglo je vreme da ponovo izgledamo holivudski, romantično, ženstveno, ljupko, povremeno i kao flamenko igračice, jer ono što je samo nagovešteno prošle sezone ove može da se nazove dominacijom. Karneri su na svakom koraku. Ima ih na haljinama, suknjama na preklop, oni su glavni ukras na zvonastim rukavima košulja, topovima, kreatori su ih "izmaštali" i na letnjim širokim pantalonama.

O tome koliko su karneri obuzeli modni svet, svedoče i najnoviji modeli jednodelnih kupaćih kostima i bikinija, a njihova razigranost našla se čak i na sandalama i tašnama. Možete da ih nosite u svim prilikama, uz poštovanje samo jednog pravila - više velikih karnera na jednom odevnom predmetu ne kombinujte sa upečatljivim komadima nakita. Ako je karner diskretan, trpi glomazne narukvice i ogrlice.