DA nije bilo proslave godišnjice mature u Nikšiću, rediteljka Marija Perović možda nikada ne bi saznala da se, kao tajna, krije da tri žene iz njene generacije imaju problem sa kancerom grudi. Šokirana tim otkrićem, došla je na ideju da snimi seriju "Grudi" (četiri epizode), koju su pre pola godine videli gledaoci u Crnoj Gori, a u martu ćemo je gledati i na RTS-u.

Mada je bila saradnik u raznim fazama scenarija, Perovićeva, za "Novosti", otkriva da je zahvalna scenaristkinji Vladislavi Vojnović što je ovu toplu priču o prijateljstvu i ljubavi ispričala na šarmantan i duhovit način.

- Junakinje su vesele žene na pragu 40-ih (Nada Šargin, Dubravka Drakić, Marija Škaričić) - kaže naša sagovornica. - One, uz najboljeg druga (Vojina Ćetkovića), sa kojim je svaka imala ponešto, u tri dana, na različite načine, menjaju svoje živote. Ova priča, o onima koji imaju volje da život nazovu pravim imenom, ne bi bila takva da u njoj ne postoji jedna baba (Mira Banjac), tipično-atipični Englez (Peđa Bjelac), tinejdžeri (Jelena Đukić i Danilo Lončarević), kao i kriminalac biznismen (Bane Popović). Svega ovoga ne bi bilo bez glumice i koproducentkinje Dubravke Drakić. Bez njene volje, snage, veštine i uticaja, možda bih negde posustala.

Pročitajte još - Od raka dojke u Srbiji umru četiri žene dnevno

* Kako ste odabrali glumce?

- Želela sam da oni budu iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske, a da međusobno "kliknu". Ogromna sreća je što smo snimali u Nikšiću, pa su svi bili izmešteni iz svojih okruženja, zbog čega su se na pravi način posvetili "Grudima". Bili su podrška jedni drugima, baš kao i likovi u seriji. Ono što je zajedničko za sve tri junakinje je da svaka ima neki problem sa grudima, bilo da je u "glavi" ili objektivan.

* Prvi put sarađujete sa Peđom Bjelcem, vašim životnim saputnikom. Da li vas je "slušao" na snimanju?

- Peđa je bio odličan izbor za lik Filipa, drugačiji od uloga u kojima ga gledate, jer je drugi idealan muškarac u seriji. Ako zanemarimo glavne junakinje, ovo je priča o Fukiju i Filipu, dvojici idealnih muškaraca, a takvih nema. Serija je ženska, u kreativnom smislu, pa smo osmislile junake kakve nismo srele u životu. A sigurno postoje. Peđa je bio jedan od omiljenijih glumaca na setu. Pripremio se za ulogu kao i svi, i nije tu bilo prostora da me "sluša". Posedujem konzervativni, izumrli kodeks u kojem ne hvalim "svoje", čak se više posvetim drugima. Mislila sam da mi je to vrlina, da ne bude "povlastica", a iz ovog iskustva shvatam da mi je "mana", ali svako ima pravo na svoje viđenje.

Vojin Ćetković i Nada Šargin Foto Miloš Zvicer

* Planirate li da snimite istoimeni film?

- Film je u postprodukciji i drugačiji je od serije, po žanru i emociji. Sredstva smo dobili od Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audio-vizuelnog centra. A sa angažmanom kreativne ekipe iz Srbije, to je regionalna priča!

Pročitajte još - Ruski naučnici povećavaju efikasnost lečenja raka

ZNAČAJ PREVENTIVE

BORBA protiv kancera dojke, jedna od ključnih tema serije, naslanja se na kampanju RTS-a i Ministarstva zdravlja pod nazivom "Rak je izlečiv", koja je u toku već godinu dana, a ima za cilj da ukaže na značaj preventivnih mera u borbi sa kancerom.