VIŠE od 3.400 dijagnostičkih i terapijskih intervencija, među kojima je najviše urađenih bronhoskopija, obavi se godišnje u Odeljenju bronhoskopije Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije. Ova procedura pomaže lekarima da utvrde stanje disajnih puteva pacijenata i postojanje sumnjivih promene koje su nastale na njima.

Bronhoskopija je minimalno invazivni dijagnostički metod koji se obavlja uz pomoću bronhoskopa, kod pacijenata sa sumnjom na postojanje tumora ili nekog stranog tela u plućima, kod osoba koje iskašljavaju krv i kod onih čiji nalazi rendgena ukazuju na postojanje određenih bolesti pluća.

- Tokom procedure posebnim instrumentima uzima se isečak sa sumnjivo izmenjenih struktura pluća, koji se šalje na mikroskopski-patohistološki pregled, što značajno doprinosi postavljanju dijagnoze oboljenja - objašnjava profesorka dr Dragana Jovanović, pulmolog u Kliničkom centru Srbije.

Ova dijagnostička procedura pluća je bezbedna za svakog pacijenta, traje relativno kratko, radi se u lokalnoj anesteziji, a samo u nekim slučajevima neophodno je pacijenta uvoditi u opštu anesteziju. Pre početka bronhoskopije potrebno je da lekar uradi odgovarajuću pripremu pacijenta koja podrazumeva osnovne analize krvi i procenu stanja srca i kapaciteta pluća. Bronhoskopija se, takođe, koristi i za uklanjanje sekreta iz disajnih puteva kod pacijenata koji ne mogu da dišu sopstvenim plućima i nalaze se na mehaničkoj ventilaciji.

- Najveći broj interventnih bronhoskopskih procedura se obavlja u terapijske svrhe, kako bi se obezbedila prolaznosti odnosno otvaranje velikih disajnih puteva: dušnika i glavnih bronha, koji mogu biti zapušeni ili zatvoreni zbog velikog broja malignih i benignih tumora i određenih stanja i bolesti - kaže dr Jovanović. - Drugi razlozi za interventne terapijske pulmološke postupke najčešće uključuju zaustavljanje masivnih krvarenja iz disajnih puteva uz bronhoskopsku primenu posebnih lekova.

U slučajevima kada se kod pacijenta promene nalaze van vidnog polja bronhoskopa i to u malim disajnim putevima, biopsija se kontroliše uz pomoć rendgena ili ultrazvuka iz dubine pluća.

- U ovim situacijama radimo endobronhijalni ultrazvuk uz pomoć kojeg možemo da sagledamo strukture u grudnom košu, koje se nalaze van disajnih puteva i da uzmemo isečak - kaže dr Jovanović. - Princip je isti kao kod ultrazvučnog pregleda stomaka ili srca, i izvodi se u opštoj anesteziji uz posebnu pripremu. Razlika je u tome što se ultrazvučni pregled izvodi u toku bronhoskopije, specijalnim bronhoskopom sa integrisanom sondom ili se ultrazvučna sonda uvodi kroz bronhoskop.

Novine u oblasti interventne pulmologije i naprednih dijagnostičkih procedura koje se koriste u okviru nje kao što je endobronhijalni ultrazvuk, predstavljene su u Beogradu na nedavno održanom 4. Kongresu Evropske asocijacije bronhologa i interventnih pulmologa. Ovaj kongres je prvi put održan u Srbiji i to u organizaciji Evropske asocijacije bronhologa i interventnih pulmologa, Turskog respiratornog društva i Respiratornog udruženja Srbije. Učestvovalo je više od 350 lekara iz Evrope i sveta, a među njima i 10 predavača iz naše zemlje.


RIGIDNI BRONHOSKOP

U SLUČAJEVIMA kada se bronhoskopija radi u opštoj anesteziji, ne koristi se fleksibilni već takozvani rigidni bronhoskop. On je nalik metalnoj cevi i za razliku od fleksibilnog ne može da se savija u raznim pravcima, ali zato ulazi u velike disajne puteve i predstavlja jednu od najsloženijih dijagnostičkih intervencija. U Klinici za pulmologiju KCS godišnje se uradi više od 300 rigidnih bronhoskopija.