Prva asocijacija na rtanjski čaj je biljna mešavina sa planine Rtanj u Srbiji, a zapravo je reč o retkoj biljci čubrici (Satureja montana), koja poseduje jedinstvena lekovita svojstva. Vekovima se koristi u narodnoj medicini i glavno stanište joj je Rtanj. Čubrica sadrži etarsko ulje kombinovano od timola i karvakrola, poseduje i tanine sa izraženim antibakterijskim delovanjem, kao i vitamine A, E i B (niacin, tiamin i piridoksin).

Rtanski čaj se pravi od ove biljke, koju još zovu i planinski čubar ili vresak, a ima široku lepezu delovanja. Podjednako pomaže deci, odraslima i starijim osobama i nema nikakvih neželjenih posledica. Pije se kod obolenja disajnih organa, srca i krvnih sudova, bešike, bubrega, prostate, kod bronhitisa, kašlja, dijabetesa, snižava loš holesterol. Posebno je uspešna u lečenju ešerihije koli. U vidu obloga se koristi kod upale kože i sluzokože.

Preporučuje se i kao diuretik jer pomaže da se organizam oslobodi viška tečnosti, pospešuje znojenje, otklanja nadimanje, zaustavlja dijareju. Čubrica je delotvornost dokazala i kod bolesti jetre i žučnih kanala. Mnogi su uz ovaj čaj rešili i problem iscrpljujuće nesanice.

U našoj tradicionalnoj medicini se rtanjski čaj smatra eliksirom koji jača i podmlađuje telo. S obzirom na to da podiže imuni sistem i poboljšava opšte stanje organizma, poželjno je da se pije preventivno.

Vekovima se koristi ne samo u Srbiji već i u različitim delovima sveta i kao prirodni lek za potenciju i druge probleme seksualne prirode, koji dovode do seksualne disfunkcije kod muškaraca i žena. Zbog afrodizijačkih osobina, čubricu zovu i "biljka ljubavi". U njenu moć su verovali Stari Grci i Rimljani, koji su je vekovima koristili kao afrodizijak.

I u svetu čubrica prihvaćena kao prirodni lek i začin za različite kulinarske specijalitete. Čaj pomaže kod različitih gastrointestinalnih tegoba, kao što su grčevi, nadimanje, mučnina i dijareja. Delotvoran je i kod bronhijalnog gušenja, bolova u grlu, menstrualnih poremećaja praćenog grčevima. Ukoliko se čaj utrlja na mesto uboda pčele ili ose, donosi trenutno olakšanje.

Čaj se može nabaviti na planini Rtanj u sezoni branja ili kupiti od proverenog travara ili u biljnoj apoteci. Za čaj se prikupljaju cvetni vrhovi koji mogu biti ljubičaste, bele i roze boje. Biljka prijatno miriše, bere se u kasno leto, od avgusta do kraja septembra, a zatim suši.


KAKO SE PIJE

Čaj se priprema tako što se kašičica čubrice (rtanjskog čaja) sipa u šolju i prelijete vrelom vodom. Postupak je isti i ako je čaj u filter vrećici. Važno je da u vreloj vodi odstoji najmanje 15 minuta pre upotrebe.

Važno je da znate da se rtanjski čaj ne pije odmah posle obroka. Najbolji efekat postiže ukoliko se pije na prazan želudac. S obzirom na to da nema nikakvih neželjenih posledica, čak ni kod trudnica i dece, može da se pije više puta tokom dana. Između dve šolje bi trebalo da se napravi pauza od najmanje 2,5 sata, što znači da dnevno možete da popijete tri do pet šolja.