Ako su vam ruke i noge konstantno hladne, a niste u hladnom okruženju, to je znak da postoji mogućnost razvijanja nekog zdravstvenog problema. Hladne ruke i noge mogu ukazivati na probleme sa nervima, cirkulacijom ili na oštećenje tkiva. Ako duži period imate ovakav problem, trebalo bi da analizirate ova pitanja:

1. Lupus

Sistemski lupus napada krvne sudove. Mali krvni sudovi u koži ruku i nogu sprečavaju normalno kretanje krvi. Ledene ruke i stopala su rezultat toga.

2. Rejnoova bolest

Rejnoova bolest sprečava da arterije ruku i nogu uđu u vazospazm, ili ti dovede ih u stanje gde se krvni sudovi sužavaju i ograničava dotok krvi u ekstremitete. Vremenom se arterije zapetljavaju i sprečavaju normalan protok krvi. Jedan od simptoma su bledi prsti na rukama i nogama, ili mogu biti boje trule višnje.

3. Sindrom karpalnog kanala

Sindrom karpalnog kanala je stanje gde su pod pritiskom nervi u zglobovima, izaziva bol, ukočenost, hladnoću i utrnulost ruke.

4. Hipotiroidizam

Poremećaj štitne žlezde obično dovodi do sporijeg metabolizma, a često je praćen hladnim osećajem u rukama i nogama.

5. Nizak krvni pritisak

Ljudi sa niskim krvnim pritiskom imaju koncentrisan protok krvi u predelu torzoa, a ekstremiteti ostaju hladni.

6. Anemija

Anemija izaziva ekstremno bledilo kože, umor, slabost i hladnoću ruku i nogu. Anemija zbog nedostatka gvožđa često ostane nedijagnostikovana. Ako su vam ruke i noge hladne, proverite nivo gvožđa.

7. Stres

Stres stimuliše proizvodnju adrenalina koji zateže krvne sudove i sprečava cirkulaciju što izaziva osećaj hladnoće u rukama i nogama.

8. Pušenje

Pušenje dovodi do zatezanja krvnih sudova. Ako ste hronični pušač ruke i noge su vam verovano stalno hladne.

9. Tretiranje hladnih ruku i nogu

Uzimajte dodatak ribljeg ulja za poboljšanje tolerancije na hladnoću. Terapeuti vas mogu naučiti tehnike primene energije.

Oblačite se prikladno kada je napolju hladno. Nosite čarape. Ostavite cigarete, obratite pažnju na unos kofeina, svedite stres na minimum. Postavite vaš klima uređaj na toplije temperature kako bi se spriečile hladne ruke i noge. Budite praktični!Prenosi: Fokuzz