ANTIREUMATICI su tokom zime među najtraženijim lekovima u apotekama, jer nepovoljni vremenski uslovi dodatno pojačavaju tegobe od reumatskih bolesti. Naročito burno oboleli reaguju na promenu spoljašnje temperature uopšteno, a još teže podnose nagle skokove i padove.

Ovim pacijentima smetaju i vetar, magla, a najteže im je dan uoči padavina, kada se od meteoropatskih reakcija najčešće javljaju pojačani bolovi, ukočenost zglobova, napetost, depresija, uz pojačan zamor i malaksalost.

- Niska temperatura posebno loše deluje na perifernu cirkulaciju, tako da pojačava bolove u šakama i stopalima kod obolelih od reumatoidnog artritisa, izolovanog vaskulitisa ili u sklopu drugih zapaljenskih artritisa, lupusa, sklerodermije, Rejnoovog i Birgerovog sindroma - kaže primarijus dr Mirjana Lapčević, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Voždovac i predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije - ORS.

Zato se bez preke potrebe ne treba izlagati hladnoći, naročito ako je praćena vetrom.

- Protiv bolova najbolji lek su fizičke vežbe po savetu fizijatra, fizioterapeuta, trenera. Za bolove se može koristiti "paracetamol" od 500 mg, najviše šest tableta dnevno, podeljeno u tri do šest doza - objašnjava dr Lapčević.

Ako to nije dovoljno, može da se koristi neki od nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL), na primer "ibuprofen". Doza protiv bola je 1.800 mg podeljena u tri do četiri puta dnevno, doza protiv upale 2.400 mg podeljeno u tri do četiri doze dnevno. Terapija treba da se uzima najkraće tri, a najduže 10 dana, uz zaštitu želuca blokatorima protonske pumpe ujutru pola sata pre jela i pre svih drugih lekova.

Stariji od 65, a naročito posle 75 godina, drugu tabletu bi trebalo da uzmu pre spavanja sve vreme dok koristite "ibuprofen", kako bi se sprečilo eventualno krvarenje iz želudačno-crevnog sistema.

OPASNOST OD POVREDA

Ako morate da izađete napolje po hladnom i vetrovitom vremenu sa padavinama, neka to ne bude rano ujutru i kasno uveče, savetuje naša sagovornica. Ruke treba zaštititi rukavicama od prirodnog materijala, a stopala toplim čarapama. Obuća mora da bude nepromočiva, udobna i da se ne kliza. Na hladnoći se mišići skupljaju i gube elastičnost, zbog čega se povećava opasnost od mišićne napetosti i povreda.