DOBROĆUDNO uvećanje ili benigna hiperplazija prostate (BHP) nalazi se na četvrtom mestu najčešće lečenih bolesti, iza koronarne bolesti, hipertenzije i dijabetesa. Procenjuje se da 13,5 odsto muškaraca starijih od 50 godina ima ovaj problem, a dijagnoza BHD još nije zabeležena kod muškaraca mlađih od 30 godina.

Utvrđeno je da se prevalencija (broj obolelih na 100.000 stanovnika) razlikuje u raznim podnebljima i geografskim oblastima. Recimo, prevalencija BHP je niža kod Kineza koji žive u Kini, a viša kod njihovih sunarodnika koji žive u Americi. To pokazuje da su za pojavu uvećanja prostate značajni faktori rizika način života i vrsta hrane, a ne samo genetsko nasleđe.

- Relativno dug život današnjeg čoveka, dugogodišnja hormonska stimulacija prostate i seksualna aktivnost su mogući uzroci za razvoj BHD - objasnio je dr Tomislav Pejčić, urolog Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije, jedan od autora knjige "Prostata". - Tokom najvećeg dela istorije homo sapijens je živeo samo oko 30 godina. Način ishrane savremenog čoveka, takođe, predstavlja faktor rizika. Takozvana zapadnjačka ishrana, u kojoj preoblađuju unos mesa i masti, prženje i pečenje hrane, kao i gojaznost, imaju veliku ulogu u hromonskim dešavanjima i oksidativnom oštećenju DNK. Homo sapijens je tokom najvećeg dela istorije bio biljojed, a tek pre 12.000 godina počeo je da gaji životinje i da se hrani mesom. Drastično je smanjeno učešće voća i povrća u ishrani.

I seksualna aktivnost je mogući etiološki faktor rizika za nastanak BHP. Kod čoveka najveći broj seksualnih odnosa nije vezan za reprodukciju. Podaci američkog Kinsi instituta o seksualnosti, polu i reprodukciji, pokazuju da prosečan muškarac od 18 do 30 godine ima oko 112 odnosa godišnje, odnosno ukupno oko 1.500 odnosa, a isto toliko je zabeleženo i u periodu od 30. do 70. godine. To je, kažu stručnjaci, duplo više nego što je homo sapijens tokom svoje istorije bio seksualno aktivan.

Postoje i dokazi da BHP ima naslednu komponentu. Oko 50 odsto pacijenata mlađih od 60 godina kod kojih je urađena prostatektomija ima familijarnu formu bolesti. Oni imaju velike prostate, prosečno oko 82,7 mL. Konzumacija alkohola smanjuje nivo testosterona u plazmi. Epidemiološki podaci pokazuju da kod osoba koje uzimaju više od tri čaše alkohola dnevno raste rizik za operaciju prostate zbog dobroćudnog uvećanja ove akcesorne muške polne žlezde.VIŠE PROTEINA, MANjE MASTI

SPECIFIČNA prevencija za benignu hiperplaziju prostate ne postoji. Ipak, smatra se da tok bolesti mogu da ublaže ishrana bogata povrćem i voćem, uzimanje antioksidanasa, fitosterona, karotenoida.

- Preporučuje se i veći unos proteina iz koštunjavog voća i ribe, smanjeni unos prženog mesa i masti, kontrola gojaznosti, fizička aktivnost, i redovne kontrole kod urologa - savetuje dr Tomislav Pejčić.