MONTREAL - Istraživanje koje je sprovela grupa kanadskih naučnika pokazalo je da muškarci koji su tokom života spavali sa više od 20 žena imaju manje šanse da obole od raka prostate.

Dvadeset dama, i nijedna manje: to je idealan broj seksulanih partnerki koji bi muškarci trebalo da postignu kako bi se zaštitili od raka prostate, ističe se u studiji naučnika sa Univerziteta u Montrealu i Instituta Arman Frapje (INRS).

Oni su ustanovili da veći broj "recki" smanjuje opasnost od raka prostate za 28 odsto u poređenju sa muškarcima koji su imali samo jednu partnerku.

Glavni razlog je ejakulacija, ističe naučnica Mari-Eliz Paran.

"Moguće je da veći broj partnerki favorizuje veću učestalost ejakulacije, što ima zaštitni efekat protiv raka prostate, kao što je to dosad dokazano nizom studija", navela je ona u izjavi za britanski list Indipendent.

Naime, veliki broj ejakulacija može da smanji koncentraciju kancerogenih supstanci u presemenoj tečnosti.

Na pitanje zašto to zahteva više različitih partnerki, naučnici, barem zasad, nemaju odgovor.

Što je još čudnije, rezultati ove studije se ne odnose na homoseksualce za koje važi, zapravo, suprotno. Više od 20 partnera bi kod njih čak udvostručilo rizik od raka prostate, budući da "analna penetracija izaziva fizičku traumu za prostatu".

Upitana da li to studija zagovara promiskuitet, Paran je odgovorila: "Nismo dotle došli!"