TREĆINA punoletnih građana Srbije su pušači, ali je sve više onih koji imaju želju da se oslobode ove ružne navike.

Razlozi zbog kojih sve češće razmišljaju o tome da ostave pušenje ili se javljaju u savetovališta za odvikavanje su ograničena mogućnost pušenja na javnim mestima, čemu je doprineo i Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, i sve češća poskupljenja cigareta.

Ovo su samo neki od zaključaka istraživanja koje je u decembru prošle godine uradio Institut za javno zdravlje Srbije, a objavljeni su na Nacionalni dan bez duvanskog dima.

Oni koji nisu prekinuli sa pušenjem, smanjili su broj popušenih cigareta na javnim mestima. Takvih je 2011. godine bilo 11 odsto, a prošle 16 odsto.

U 28 savetovališta za odvikavanje pomoć je lane potražilo 2.219 pušača. Među njima su i bračni par Dragana i Stanimir Lukić iz Beograda. Želja za zdravim potomstvom, između ostalog je motivisala dvoje mladih da ostave pušenje. Pet meseci je prošlo otkako nisu zapalili cigaretu, a bilo im je kako kažu, mnogo lakše da ostave pušenje nego što su mislili.

ELEKTRONSKE CIGARETE Doktor Ika Pešić upozorava da elektronske cigarete nisu sredstva za odvikavanje od pušenja: - To je duvanski proizvod, koji sadrži visok nivo nikotina i kancerogenih materija.

Nakon petogodišnjeg pušačkog staža, tokom kojeg je pušila paklu dnevno, prva se u Službu za odvikavanje od pušenja u Kliničkom centru Srbije javila Dragana:

- Prvih pet dana od otpočinjanja terapije dozvoljeno je pušenje, a šestog se prestaje.

U odvikavanju im je u tim prvim, najkritičnijim danima, pomogao preparat na bazi citizina koji se pije 48 dana. Stanimir, koji je pušio 16 godina, kaže da je prvih sedam dana najteže:

- Petog dana od terapije, zapalio sam samo jednu cigaretu. Jednostavno, kad se krene u taj proces, u čoveku se probudi motivacija.

Jedan od lekara sa kojim su bili u svakodnevnom kontaktu je dr Ika Pešić, šef Službe za odvikavanje od pušenja u Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije:

- Prve dve nedelje se svakodnevno čujemo sa pacijentima, pitamo ih kako se osećaju, da li im nešto treba, kako se bore sa krizama, a ako se oni nama ne jave, mi ih obavezno zovemo.

Pre početka terapije rade se pregledi, koji traju oko tri sata.

- Za to vreme se urade spirometrija, ekg, kožne probe i ustanove se posledice pušenja. Često se tokom tog pregleda prvi put otkrije hronična opstruktivna bolest pluća, kod petnaest odsto i astma, kod jedan odsto rak pluća.

Zatim se ustanovljava pušački status, da bi se odredio program koji bi bio najefektniji. Terapija nije univerzalna, već se određuje prema pacijentu, jer je vrlo važno da pušač može da se pridržava programa koji mu damo. Dan kada će početi da se pridržava programa određuje pacijent. Terapija odvikavanja od pušenja traje godinu dana. U tretmanu se koriste i tri ključna preparata, ali program podrazumeva i promenu navika, ishrane, fizičke aktivnosti.