SVIMA se ponekad desi da u nastupu besa opsuju. Iako neprijatne za okolinu, psovke često služe kao "izduvni ventil" jer onome ko ih izgovara pomažu da što pre izbaci sakupljene negativne emocije, ističu psiholozi.

- Kada smo ljuti, psovanje ima gotovo katarzično pročišćavajuće dejstvo jer nam pomaže da izađemo na kraj sa snažnim osećanjima koja nas opsesivno zaokupljaju zbog neke ružne situacije. A oni koji imaju običaj da se na taj način "prazne", lakše podnose naneti fizički ili psihički bol - objašnjava američka psihoterapeutkinja dr Rebeka Rouč.

Istraživanja sprovedena na njujorškom univerzitetu su pokazala da su osobe koje psuju iskrenije, te da psovanjem naglašavaju važnost poruke koju žele da prenesu. Najveći broj ljudi psuje spontano kada iz nekog razloga oseti uzbuđenje, ljutnju ili bes. Ali postoji i jedna manja grupa osoba koja ne spada u kontekst ove priče, koja za psovke nema baš nikakvo pokriće, nepristojna je i vulgarna, a psovanjem samo želi da skrene pažnju na sebe - ističe dr Rouč.