OSIM što svet oko nas čine lepšim i zanimljivijim, boje utiču na emocije, raspoloženje i zdravlje, pa nije ni čudo što se u svetlosnoj i hromoterapiji koriste za lečenje određenih tegoba.

U osnovi su tople boje spektra, crvena, narandžasta i žuta. One izazivaju raspon emocija od osećaja topline i lagodnosti, pa sve do besa i neprijateljstva.

* Crvena se koristi za stimulisanje tela i uma, kao i podsticanje cirkulacije. Ona je sjajna, topla i izaziva snažne emocije. Simbol je za ljubav, toplinu i udobnost. Svojim intenzitetom podstiče uzbuđenje, ali i bes i srdžbu.

* Narandžasta leči pluća i povećava nivo energije. Budi osećaje uzbuđenja, entuzijazma i topline. Koristi se i za privlačenje pažnje, što se može videti po uniformama određenih profesija kao što su čistači ulica, vatrogasci...

* Žuta pozitivno utiče na nerve, podstiče mentalnu aktivnost i pročišćava telo.

U drugoj grupi su boje hladnog spektra, plava, ljubičasta i zelena. One deluju smirujuće, ali mogu da podstaknu i osećanje tuge i nezainteresovanosti.

* Plava daje osećaj sigurnosti, uređenosti i uravnoteženosti. Vezuje se za mirnoću i vedrinu, ali i za tugu. Za plavu boju se veruje da snižava temperaturu i uklanja bolove.

* Ljubičasta ublažava probleme sa kožom.

* Zelena je boja prirode. Simbolizuje zdravlje, ali i ljubomoru. Uklanja stres i vezuje se za plodnost.

* Osnovna, bela boja nastaje poništavanjem žute i ljubičaste. Označava čistotu i nevinost. Bolnice koriste ovu boju da bi stvorile osećaj sterilnosti, jer se bela opisuje i kao hladna, blaga i sterilna.