Voćno iznenađenje

Za 6 osoba: 60 g oljuštenih badema, grančica, dve nane, veća kriška lubenice od oko 1 kg, 300 g dinje, 200 g fete, 5 kašika maslinovog ulja, so i biber.

Lubenicu i dinju očistite, uklonite im semenke i iseckajte na kockice pa preručite u posudu za salatu. Dodajte grubo seckane bademe koje ste prethodno ispržili u teflonskom tiganju bez masnoće. Pospite izmrvljenom fetom, prelijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite i lagano protresite posudu. Dodajte oprane listiće nane, sve dobro ohladite i služite kao hladno predjelo ili prilog uz meso sa roštilja.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Endivija sa kikirikijem

Za 4 osobe: 300 g ribljih fileta, 5 crvenih endivija, 2 zelene jabuke, glavica luka, 0,5 dl pavlake za kuvanje, 50 g izmrvljene fete, dve kašike maslinovog uqa, 2 kašike prženog, slanog kikirikija, veza vlašca, limun, so i biber.

Riblje filete posolite, pobiberite, poređajte u pleh obložen papirom za pečenje, poprskajte maslinovim uljem, pecite 10 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, ohladite i odvojte meso od kostiju. Pomešajte pavlaku sa izmrvljenom fetom, dodajte kašiku maslinovog ulja i seckani vlašac, posolite, pobiberite i sve energično umutite. Endiviju operite, uklonite korenasti deo, odvojte listove i sipajte u posudu za salatu. Dodajte seckani luk, jabuke isečene na štapiće ili izrendane, kao i grubo seckani kikiriki. Sve prelijte pripremljenim salatnim prelivom i do služenja čuvajte u frižideru.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Testenine i povrće

Za 4 osobe: paket testenine po žei, konzerva tunjevine u ulju, 150 g zelenih maslinki, 10 "čeri" paradajza, 2 šargarepe, 2 veze rotkvica, veza peršuna, so i biber.

Svo povrće operite i očistite. U dve odvojene posude u slanoj, kučaloj vodi skuvajte testeninu i šargarepu isečenu na kolutiće. Skuvanu testeninu ohladite pod mlazom hladne vode, preručite u posudu za salatu, dodajte ohlađenu šargarepu, dobro oceđenu tunjevinu, polutke "čeri" paradajza, masline isečene na kolutiće i cele, ili prepolovene rotkvice. Posolite, pobiberite, prelijte maslinovim uljem, pospite seckanim peršunom, promešajte i ohladite u frižideru.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Egzotično osveženje

Za 4 osobe: nekoliko spoljnih listova kelja, 200 g žita, 5 kašika očiščenih semenki suncokreta, veza peršuna, 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike soja sosa, 2 limuna i so.

Žito kuvajte u ključaloj, slanoj vodi da omekša, ocedite, sipajte u posudu za salatu i ostavite da se ohlade. Dodajte listove kelja, isečene na tračice i promešajte. Semenke suncokreta kratko ispecite u teflonskom tiganju bez masnoće, ohladite i sipajte u posudu za salatu. Pomešajte maslinovo ulje, soja sos i limunov sok i prelijte preko salate. Pospite seckanim peršunom, posolite, promešajte i služite.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Orijentalna mešavina

Za 4 osobe: 800 g paradajza, 2 paprike, veza bosiljka, pet, šest grančica majčine dušice, četiri, pet listova zelene salate, veza peršuna, 2 glavice luka, 2 čena belog luka, 2 jabuke, četiri kriške hleba, maslinovo ulje, 2 limuna so i biber.

Sitno iseckajte luk, beli luk, majčinu dušicu, bosiljak i peršun. Sve preručite u veću posudu za salatu, dodajte paradajz i papriku, isečene na kockice i izrendane jabuke. Posolite, pobiberite i promešajte. Hleb poređajte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni da porumeni pa ga ohladite i izlomite na komadiće. Ovako dobijene krutone dodajte u salatu, sve prelijte mešavinom maslinovog ulja i limunovog soka, promešajte i odmah služite.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Punjeni paradajz

Za 4 osobe: 4 velika paradajza, 200 g zamrznutog kukuruza šećerca, kašičica, dve rena iz teglice, 150 g kisele pavlake, 150 g mladog kravljeg sira, limun, pola veze peršuna, so i biber.

Kukuruz kuvajte dva tri minuta u ključakoj slanoj vodi, ocedite i ostavite sa strane da se ohladi. Paradajz operite, osušite, odsecite im vrhove i sačuvajte ih za poklopce, a sredinu pažljivo izdubite kašičicom Izdubljene paradajze okrenite naopako na upijajući papir da se savim ocede. Posebno pomešajte kiselu pavlaku, ren, sir, struganu limunovu koru i ohlađeni kukuruz. Posolite, pobiberite i ovom mešavinom punite paradajze. Služite kao hladno predjelo.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Hladan krem od patlidžana

Za 4 osobe: 2 veća patlidžana, veći paradajz,60 ml ulja, dve, tri kašike limunovog soka, 2 čena belog luka i so.

Patlidžane operite, osušite, položite u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, povremeno ih okrečući, da se ravnomerno ispeku. Pečene patlidžane oljuštite, preplovite, pa položite u veću cediljku i ostavite da se cede dva sata. Dobro oceđene patlidžane usitnite i preručite u keramičku posudu. Dodajte limunov sok, ulje, so i izgnječeni beli luk i energično mutite da dobijete gust krem. Ukrasite paradajzom,isečenim na kockice i služite kao prilog uz pečenu piletinu ili kao ukusan namaz za bruskete.