NEMA dokaza da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke "odao počast krvoprolićima", napisao je Mats Malm, sekretar Švedske akademije, u autorskom tekstu u listu Dagens Nyheter u odbranu odluke koja je izazvala salvu negativnih reakcija širom sveta. Malm je u pismu poručio da "Akademija nema nameru da nagrađuje ratnog zločinca ili da negira ratne zločine i genocid".

Pročitajte još - Peter Handke: Oživljavaju me Srbi sa Kosova

- Handke je dao provokativne, neprimerene i nejasne izjave o političkim pitanjima, ali nikada nije negirao ili relativizovao ratne zločine - ocenio je Malm i citirao tekst iz nemačkog lista "Zidojče cajtung" 2006. u kome je Handke istakao da je ono što se dogodilo u Srebrenici zločin protiv čovečnosti.

Sekretar Švedske akademije Mats Malm je kazao da nisu mogli da pronađu dokaze da je Handke negirao zločine time što je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

- Pitamo se koje su to izvore koristili njegovi kritičari i šta se zapravo govori o Handkeovim izjavama. Akademija nije pronašla ništa u njegovom pisanju što bi moglo da predstavlja napad na civilno društvo ili nepoštovanje jednakosti svih ljudi - zapisao je Malm.