Oduševljenje mnogobrojne dece, aplauz čuvene primabalerine Karle Frači i poziv da nastupe na Bijenalu arhitekture u Veneciji naredne godine, obeležili su gostovanje Baletske škole Nacionalne fondacije za igru (NFI) iz Beograda u Monci i Komu.

Učenici Baletske škole NFI, zajedno sa učenicima rimske Baletske akademije i prvacima Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda Anom Pavlović i Jovanom Veselinovićem, a pod pokroviteljstvom čuvene primabalerine Karle Frači, nastupili su celovečernjim komadom "La Vie Parisienne" u koreografiji Sabrine Bosko.

Oduševili su publiku u teatrima u Ezino Lariju i Barlasini, a direktorka Nacionalne fondacije za igru (NFI) Aja Jung ističe da je važno da deca i mladi dobiju priliku da igraju na profesionalnim scenama, da se pojave pred pravom publikom, pokažu šta znaju i da podele scenu sa prvacima baleta.

PROČITAJTE JOŠ - MARINA ABRAMOVIĆ ISPRED MSU: Balkan je u meni i u mojim radovima

Sa velikom pažnjom njihov nastup je ispratila i čuvena Karla Frači (83) poručivši im da naporno rade, slede svoje želje i srce, ali imaju u vidu da nije sve u telu već i u glavi i radu.

“Karla Frači je 2015. otvorila 12. Beogradski festival igre i u Sava Centru ispraćena gromoglasnim aplauzom, iako u Srbiji nismo imali priliku da je gledamo u vreme kada je svojom igrom vladala svetskim scenama. Reč je o karijeri neponovljivoj u svetu umetničke igre. Pored prijateljstva koje je pokazala prema Festivalu, dopala joj se inicijativa da najmlađi srpski i italijanski igrači podele scenu kroz zajedničku predstavu, kao i da koreograf bude njena asistentkinja iz vremena kada je bila direktorka Baleta rimske Opere”, objasnila je Jung.

Karla Frači i učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za igru / Foto: FejsbukGostovanje u Italiji je, prema rečima Jung, deo proslave 10 godina rada Baletske škole NFI koja radi po programu Baletske akademije u Rimu i još jedna potvrda dobre saradnje sa italijanskim školama, koreografima, pedagozima.

"Kada smo osnovali Baletsku školu stremili smo saradnji sa Italijom, prvo kroz rad sa Akademijom milanske Skale, zatim sa rimskom Akademijom, ali i sa brojnim školama iz Firence, Leća, Barija, Riminija, Udina, imali smo i nekoliko pedagoga iz Napulja, Torina, ali i iz Palerma, koji su našoj deci prenosili znanje. Veza je postala prirodna. Uostalom, i na Beogradskom festivalu igre svake godine nastupi po neka italijanska trupa. Možemo se pohvaliti gostovanjima Baleta milanske Skale, ''Aterbaleta'' iz Ređo Emilije, trupe ''Zappala Danza'' iz Katanije, Baleta Rima, Baleta Torina, trupe Mađo Danca iz Firence…", istakla je Jung.

Ona je najavila da će na 17. Beogradskom festivalu igre naredne godine doći poznate trupe iz Ankone i Venecije.

“Italija je bogata igrom, baletom i u gotovo svakom gradu postoji trupa. Mnogo je profesionalnih škola, ali i kvalitetnih baletskih studija, jer se radi o zemlji u kojoj su balet i umetnička igra deo tradicije. Ta vrsta baletskog odrastanja, učinila je da Italija ima odlične igrače rasute po celom svetu, ali i brojnu i obrazovanu publiku, pa je dragoceno što smo našu školu okrenuli ka njihovom programu, vrednostima i posebnoj estetici”, smatra Jung.

Aja Jung / Foto TanjugSa ciljem promocije umetničke igre širom Srbije, posebno u sredinama gde publika nema priliku da gleda baletske predstave, Nacionalna fondacija za igru drugi put organizuje “Karavan igre” koji je već obišao Banju Koviljaču, Novi Pazar i Rašku.

U oktobru putuje u Vršac, Rumu, Smederevo i Kragujevac, a za narednu godinu u planu su Negotin, Vranje i Niš.

“Ono što čini završnicu drugog Karavana igre važnom, jeste što će nakon evaluacije projekta u Lucernu, u Švajcarskoj, dva grada u Srbiji dobiti profesionalne baletske studije i pedagoge koji će svakodnevno raditi sa decom i otkriti nove talente i potencijale u tim sredinama”, naglasila je Jung.

Foto: Fejsbuk


Umetnička igra odavno ima svoju vernu publiku koja puni sale tokom Beogradskog festivala igre.

“Već tokom svojih prvih izdanja, festival je uspeo da zainteresuje publiku koja je otkrivala umetničku igru, koreografe, trupe, odnosno savremenu igru. Svake godine smo bili ponosni na novu publiku. Prilikom selektovanja predstava čiji su autori na svetskim scenama zavređivali pažnju kritike i publike, gledali smo da biramo one koji inspiraciju nalaze u filmu, vizuelnim umetnostima, poznatoj muzici, arhitekturi ili modi, kako bi zainteresovali ljude koji možda nikada ne bi otišli na predstavu savremene igre”, istakla je Jung.

Foto: Fejsbuk


Prethodni Beogradski festival igre završen je uspešno, a zabeležio je skoro 25.000 posetilaca, što je, prema rečima Jung, fascinantno ne samo za našu sredinu već i za svetske okvire kada je savremena igra u pitanju.

Uvod u naredno izdanje biće prvi nastup “Njujork siti baleta” u Srbiji koji je rezultat osam godina pregovaranja sa tom svetski poznatom trupom.

“Dolazi nam 16 prvaka i solista koji nose repertoar čuvene trupe. Njihova turneja počinje u Izraelu ppočetkom marta, a zatim u organizaciji BFI nastupaju u Budimpešti, Beogradu i Novom Sadu. To gostovanje će nam sigurno doneti afirmativne redove u svetskoj štampi, i to je jedan od onih umetničkih događaja koji našu zemlju stavljaju u sam centar svetskih dešavanja”, istakla je Jung.