NA Festivalu glumačkih ostvarenja od 24. do 30. avgusta biće prikazano 12 filmova u trci za nagrade, šest su režirali debitanti, a četiri su festivalske premijere. Prve večeri biće uručena i nagrada za životno delo "Pavle Vuisić" glumici Gorici Popović.

Kako su najavili organizatori, "Gran-pri Naisa" pobedniku će doneti 700.000 dinara što je skoro 50 odsto više nego prošle godine. Direktor festivala Srđan Savić kaže da će ukupni budžet festivala biti nešto manje od 25 miliona dinara, a da su zahvaljujući sredstvima koja su dobili od Filmskog centra Srbije uvećali fond za glumačke nagrade.

PROČITAJTE JOŠ - FILMSKI FESTIVAL: Na SILAFEST-u 51 film

"Gran-pri Naisa" pobedniku će doneti 700.000 dinara, "Car Konstantin" i "Carica Teodora" vrede 500.000 dinara, Povelje za izuzetne muške i ženske uloge biće po 300.000 dinara, a najbolje epizode biće nagrađene sa po 200.000 dinara, saopštili su organizatori.

Inače, festival otvara "Delirijum tremens" Gorana Markovića a zatim sledi ostvarenje Koste Đorđevića "Reži". Sledeće večeri su filmovi "Kralj Petar Prvi" i "Koja je ovo država".

"Četiri ruže" i "Teret" biće prikazani u ponedeljak, a 27. avgusta su na programu "Taksi bluz" i "Psi umiru sami". Filmove "Ajvar" i "O životu i smrti" publika na Letnjoj pozornici moći će da gleda 28. avgusta, a sutradan će se na velikom platnu prikazivati "Šavovi" i "Pijavice".


PREMIJERA "SENKI..."

Poslednjeg dana Filmskih susreta, 30. avgusta, tradicionalno će biti dodeljene nagrade, a osim dokumentarca o legendi Niša Žiki Čokaliji, pod nazivom "Kude je taj Niš", kao i dokumentarno-igranog ostvarenja o Baji Šaranoviću - "Poslednji YU filmski romantik", za kraj će premijerno biti prikazana pilot-epizoda nove sezone "Senki nad Balkanom".