Od kako je oktobra 2017. ponovo počeo da radi sa novom postavkom "Sekvence", ljubitelji umetnosti imaju prilike da u Muzeju savremene umetnosti vide ostvarenja koja su obeležila vreme od početka 20. veka do danas. Muzej na Ušću ponovo će biti zatvoren dva meseca, od 16. jula, javlja RTS.

Razlog za letnje zatvaranje Muzeja savremene umetnosti jeste priprema postavke retrospektivne izložbe "Čistač" Marine Abramović.

V. d. direktora muzeja Slobodan Nakarada rekao je da će se sprovesti obini radovi unutar muzeja koji zahtevaju arhitektonske promene. Ističe da je reč o kompleksnoj izložbi i da svi muzeji u svetu rade slične stvari.

PROČITAJTE JOŠ - JAPANSKA KNjIŽEVNICA O SRPSKIM IZBEGLICAMA: Hrana kao uspomena i spas

Do 21. septembra zbog zahtevne unutrašnje arhitekture i postavljanja oko 120 slika, crteža, objekata, fotografija, video-radova, filmova i performansa Marine Abramović, publika neće moći da vidi stalnu postavku, koja obuhvata više od 300 dela iz zbirke Muzeja savremene umetnosti.

Nakarada kaže da je u letnjem periodu smanjen broj posetilaca, ali da je muzej od otvaranja već premašio magičnu brojku od 250.000 posetilaca.

Veruje da će publika imati razumevanja i poručuje da se muzej ne zatvara već priprema za spektakl.

Poslednji program pre zatvaranja izveo je Vladimir Mojsilović. Reč je o performansu koji se bavi rodnim temama.

Od 16. jula, za posetioce će raditi samo blagajna Muzeja gde mogu da kupe ulaznice za retrospektivnu izložbu Marine Abramović.


(RTS)