OVO ne znači da ste me se rešili, obećao je ili "zapretio" u sredu Zoran Simjanović Simke, na radost kolega i poštovalaca koji su se okupili povodom uručenja nagrade "Darko Kraljić" ovom, malo je reći, plodnom kompozitoru.

Priznanje koje se dodeljuje za životno delo ili za poseban muzički podvig u protekloj godini, Simke je poneo kao treći laureat, posle Kornelija Kovača i Vojkana Borisavljevića. Obojica su prisustvovala svečanom uručenju u prostorijama Udruženja kompozitora i SOKOJ, koji je pokrovitelj nagrade - koja podrazumeva kristalnu statuetu sa likom Kraljića koja je Koraksov rad, i autorski koncert.

Pročitajte još - Zoran Simjanović: Uvek sam išao grlom u jagode

O Simketovom vanrednom postignuću na polju (ne samo) primenjene muzike, govorili su predsednica UKS Ivana Trišić, i teoretičarka umetnosti i medija Marija Ćirić. Radoslav Zelenović, direktor Centra za digitalizaciju SANU, nije ispoštovao želju laureata da ne govori duže od dva minuta - obrazloživši da je to nemoguće budući da je reč o čoveku čija biografija sadrži 69 strana i koji je svojom muzikom oplemenio 67 igranih i više od 55 TV filmova ili serija, preko 50 crtanih i preko 500 reklamnih spotova.

Kompozitor Radoslav Graić pročitao je obrazloženje žirija kojim je predsedavao a u kome su sedele i kolege Radivoje Rade Radivojević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović (koji je samo priznanje uručio laureatu) i Aleksandra Milutinović. U njemu se, između ostalog, navodi da je Simjanović jedan od najistaknutijih i najuspešnijih kompozitora srpske filmske muzike.

MUZIČKI VREMEPLOV

NA nezaboravne melodije iz Simketovog opusa podsetio je juče bogat program, koji su vodili glumci Srđan Timarov i Andrijana Oliverić - zvezde mjuzikla "Male tajne" sa velikim uspehom igranog u "Madlenijanumu", koji je po Simketovim rečima u celosti posvećen upravo Darku Kraljiću.