Povodom 80 godina od rođenja i pet godina od smrti Momira Vojvodića (1939-2014), u SKZ je upriličen omaž slavnom pesniku, autoru više od 40 zbirki stihova, o kome su govorili njegovi dugogodišnji prijatelji Goran Đorđević i glavni urednik Srpske književne zadruge Dragan Lakićević.


"Bio je pesnik koji je istinski slikao i nosio u sebi Metohiju", rekao je Đorđević.


"Nije priznavao nikakve književne novotarije. Znao je mnogo, činilo se da je čitao danonoćno. Istorija srpske književnosti pamti ga kao utemeljenog srpskog pesnika, zatočnika kosovskog mita, čoveka velikog znanja, umeća, nesvakidašnjeg talenta", konstatovao je Đorđević.


Lakićević je istakao kako je "Vojvodić bio živopisna figura, izuzetno duhovit čovek i sjajan besednik. Nekada je, kada je bio narodni poslanik, dolazio u Beograd sa odelom i kravatom, a nekada noseći torbe knjiga. Smatran je najvećim Srbinom 20. veka u Crnoj Gori".


PROČITAJTE JOŠ: Pesnik Momir Vojvodić gost Novosti: Žitije pisao u jednom dahu


U nadahnutom eseju prof. dr Lidija Tomić ga je nazvala "pesnikom srpske duše i otpora", i zapisala "objedinio je Momir Vojvodić temu srpskog čoveka, od Sv. Save do savremenog doba.


Motivima stradanja i nade, smrti i vaskrsenja, ljubavi i čežnje, pesničko nadahnuće univerzalizovalo je iskušenja zla i dobra, krvave slike rata i progona, ideološke raskole i dramatične protivrečnosti zemaljskog postojanja. Između nasleđa, tradicije i tehnološkog doba, prirode i civilizacije, Vojvodićev poetski subjekt tragao je za uzvišenim stanjima podviga, za vrlinom i etikom žrtve pred izazovima nasilja.


Tragao je za čovekom, narodom, za srpskim jezikom, ljudskom slobodom...


Vojvodićeve stihove, koji se pamte kazivali su glumci Aleksa Radojlović i Nikola Ugrinović.