GLUMICE Suzana Lukić i Hana Selimović ovogodišnje su dobitnice nagrade "Petar Banićević", koju dodeljuje nacionalni teatar - u sredu je zvanično saopšteno iz te kuće.

Kako se navodi, žiri (Tanja Šljivar, v. d. direktora Drame, Bojan Krivokapić, prošlogodišnji dobitnik, i Slavko Milanović, dramaturg) većinom glasova doneo je odluku da priznanje namenjeno glumcima do 40 godina života - ravnopravno podele Suzana Lukić i Hana Selimović.

Saopštenje je usledilo osam dana kasnije, pošto je u javnost procurila vest da je Hana Selimović na "Fejsbuku" objavila da odbija da primi nagradu, između ostalog, jer "više od četiri godine, uprkos obećanjima i odlaganjima, i bez obzira na rad i uspeh" nije postala članica ansambla Narodnog pozorišta. Iako se u saopštenju NP ni rečju ne pominje glumičino reagovanje, pretpostavlja se da se upravo na nju odnosi poslednji pasus saopštenja u kome navode da "žiri želi da ukaže i na problem zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, koji se ne odnosi samo na Narodno pozorište, nego na institucije kulture uopšte, jer uskoro nagradu 'Petar Banićević' neće imati ko da primi". U informaciji se ne pominje ni datum uručenja, a ostalo je prostora i za dilemu da li će se obe glumice pojaviti na dodeli priznanja.

- Ja sam nagradu odbila onog dana kada sam saznala da sam je dobila. Već sam rekla sve što sam imala da kažem - ističe Hana Selimović.

PROČITAJTE JOŠ - NARODNO POZORIŠTE: Hana Selimović odbila nagradu

V. d. direktora Drame Tanja Šljivar, u izjavi za naš list, objašnjava okolnosti i razloge kojima se, između ostalog, rukovodio žiri u ovogodišnjoj odluci:

- Redosled objavljivanja informacija je bio netipičan: svi relevantni mediji, kao i tabloidi, preneli su Hanin fejsbuk-status. Bila je brža od Direkcije Drame. Pre nego što smo obrazloženje i napisali, ona je odbila nagradu o kojoj je obaveštena telefonom - kaže Šljivareva. - A mi smo upravo ovom podelom "na ravne časti" želeli da ukažemo na problem zapošljavanja. Uostalom, zato je i granica za dobitnike nagrade namenjene mladom glumcu i pomerena sa 35 na 40 godina. Jer, tako mladih u Narodnom pozorištu više nema. Stiglo nam je i zvanično pismo Hane Selimović sa obaveštenjem o odbijanju nagrade. I dalje stojimo iza svog stava, a svako ima pravo da priznanje odbije.

Hana Selimović, Foto P. Milošević

OBRAZLOŽENjE

U OBRAZLOŽENjU žirija ističe se da je "Suzana Lukić u repertoaru tokom kalendarske 2018. godine, ostvarila uloge u kojima je pokazala širok dijapazon glumačkih sredstava i savremeni senzibilitet okrenut kolektivnoj glumačkoj igri ('Bolivud', 'Ožalošćena porodica', 'Dom Bernarde Albe'), a da je Hana Selimović svojim dramskim ulogama u prethodnih nekoliko sezona ('Ivanov', 'Carstvo mraka', 'Carstvo nebesko') i iskazanim visokom stepenom profesionalizma u poslu i odnosu prema Narodnom pozorištu - pokazala da zaslužuje da postane i stalno zaposlena članica ansambla, čemu je, između ostalog, ova nagrada i preporuka."