Drama "Hladni rat" poljskog reditelja Pavela Pavlikovskog, nakon premijerno prikazivanja na Festu, od 28. marta biće na redovnom repartoru domaćih bioskopa, najavio je u ponedeljak distributer "MegaKom film".

Inspirisan burnom ljubavnom pričom svojih roditelja, u posleratnim vremenima Varšave, Pavlikovski je snimio “Hladni rat“ i ponovo se, kroz scenario vratio svojoj domovini.

Film Pavela Pavlikovskog ušao je u najuži izbor za nagradu Oskar sa tri nominacije: za najbolji strani film, za najbolju fotografiju, za najboljeg reditelja, dok je na Kanskom festivalu 2018. godine Pavlikovski proglašen za najboljeg reditelja.

Strastvena ljubavna priča između dvoje ljudi koja se, zbog njihovog različitog porekla i temperamenta, na prvi pogled čini nespojivom, ali ipak sudbinski predodređenom smeštena je u vreme hladnog rata, pedesetih godina prošlog veka u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu.

Pročitajte još - FILMSKA KRITIKA - FEST 2019: Izgubljeni raj filma

Ljubav džez pijaniste Viktora (Tomasz Kot) i mlade Zule (Joanna Kulig), talentovane za pevanje i igru, "gori" u pozadini posleratne Evrope iako razdvojena trenutnom politikom i nesretnim sudbinama.

"Priča mojih roditelja je bila matrica za sve moje priče. Nisam o tome dugo razmišljao, o priči kao takvoj. Onda sam shvatio da sam u svom radu stalno privučen takvom ljubavnom pričom", izjavio je Pavlikovski.

Nakon upešnog filma "Ida" (2013) koji je prvi poljski film koji je dobio nagradu Oskar, Pavlikovski se ponovo vratio priči o svojoj domovini i njenom postojanju, u vremenima koja su bila obeležena Drugim svetskim ratom.