PREMIJEROM predstave "Putujuće pozorište Šopalović" večeras, na 132. rođendan Narodnog pozorišta, svečano će biti otvoren prvi Festival drame i pozorišta u Nišu pod nazivom "Teatar na raskršću". Posetioci će tokom devet dana festivala moći da pogledaju deset najvećih pozorišnih ostvarenja sa balkanskog kulturnog prostora.

Režiserka predstave Tatjana Mandić Rigonat uoči otvaranja festivala podsetila je da su od praizvedbe drame "Putujuće pozorište Šopalović" prošle 34 godine u koje su upisani novi ratovi, crne zastave, zločini, raspad SFRJ, demonstracije, protesti umetnika, pa je često postavljano pitanje i kad je vreme za pozorište, a kad nije?

- Zašto "Šopalovići" danas? Moj intimni odgovor na to pitanje je da, kad umetnik visoko podigne mač svoje umetnosti, kad stigne do totalnog poistovećenja intimnog i umetničkog bića, kad su umetnost i život jedno, da tad dolazi do velikih promena kojih i ne mora da bude svestan. Tražila sam da ispričam kako lepota utiče na zlo, kakav je odnos između to dvoje, kakav je i prema trenutku u kome živimo - ispričala je Mandićeva.

Pročitajte još: GLUMAČKE SVEČANOSTI: Pozorišni festival "Milivoje Živanović" u Požarevcu

Kako najavljuju organizatori, biće prikazano devet takmičarskih predstava iz zemlje i regiona (i jedna u čast nagrađenih), čije su premijere odigrane u kalendarskoj godini koja prethodi Festivalu. Pored toga biće organizovan i čitav niz pratećih programa poput okruglog stola kritike, tribina, promocija knjiga i pozorišnih časopisa.

- Imali smo priliku da od 47 prijavljenih predstava iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Albanije, Rumunije i Grčke, napravimo repertoar od takmičarskih predstava. Sve one, koliko god da su različite u svojim scenskim postupcima, slične su po svojoj uzbudljivosti. Ta uzbudljivost se ogleda u scenskim naracijama, raskošnim znakovima i atraktivnim temama, koje sa lakoćom prolaze kroz, suštinski vrlo porozne, granice navedenih država i naroda - pojašnjava selektir, upravnik Narodnog pozorišta Niš i član Saveta festivala Spasoje Ž. Milovanović.

Tanja Mandić Rigonat


Festival, prema rečima organizatora, za cilj ima afirmaciju sličnosti i razlika balkanskog kulturnog identiteta država i naroda, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti i stvaralaca. Stručni žiri dodeliće nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku kao i specijalnu nagradu Festivala.

PREDSTAVE U KONKURENCIJI

ZA nagrade će se od 12. do 18. marta takmičiti predstave: "Kad bi Sombor bio Holivud" Kokana Mladenovića (Sombor), We are born naked an the rest is, u režiji Florijana Fičera (Sarajevo), komad "Kapital" koji je režirao Andraš Urban (Cetinje), "Filoktet", reditelja Ozrena Prohića (Varaždin), "Balkanski špijun" u postavci Tatjane Mandić Rigonat (Beograd), "Višnjik" Vasilija Senina (Pleven), "Festen" koji je režirala Zoja Buzalkovska (Skoplje), a takmičiće se i komad "Sumrak bogova", reditelja Dalibora Matanića (Skoplje).

U čast nagrađenih biće izvedena predstava Sarajevo 1914 - Mali mi je ovaj grob Biljane Srbljanović, u režiji Tanosa Nikasa.