U prepunoj dvorani Kino internacionala u Berlinu je održana svečana premijera filma "Šavovi" reditelja Miroslava Terzića, sa Snežanom Bogdanović u glavnoj ulozi. Crvenim tepihom Berlinskog filmskog festivala prošetali su glumci Jovana Stojiljković, Marko Baćović, Pavle Čemerikić, reditelj Miroslav Terzić, producenti Uliks Fehmiu i Milena Trobozić Garfild, scenaristkinja Elma Tataragić i snimatelj Damjan Radovanović.

Publika je dugim aplauzom pozdravila ekipu "Šavova", a nakon premijere reditelj i ostatak glumačke ekipe odgovarali su na pitanja gledalaca. Kako su saopštili producenti, veliko interesovanje vladalo je i za konferenciju za medije srpske ekipe.

Po prvim ocenama kritičara, Snežana Bogdanović je zablistala u ulozi Ane, majke, uverene da joj je dete, za koje su joj u bolnici rekli da je umrlo po rođenju, oteto. Ovo je Snežanin povratak u Berlin posle 30 godina, kada je na istom mestu 1989. debitovala na velikom platnu u ostvarenju Ademira Kenovića "Kuduz".

PROČITAJTE JOŠ - Festival obojen emocijama


- Još tokom rada na scenariju sa Elmom Tataragić, želeo sam da ulogu Ane igra Snežana Bogdanović. Snežana je ispred kamere postala druga osoba, ne štedeći se i ne plašeći se da se potpuno poništi i prepusti Ani i da u tom procesu ponekad gotovo povredi sebe. Potpuno predavanje. Drug, borac i veliki glumac - rekao je u Berlinu reditelj filma.

Terzićevi "Šavovi", inspirisani istinitom pričom o nestalim bebama, dobili su u utorak i prvu kritiku. Ugledni portal Cineuropa ocenio je da je "drugi film Miroslava Terzića verovatno najuspelije srpsko ostvarenje od `Krugova` Srdana Golubovića", a atmosferu u "Šavovima" uporedio sa onom iz ostvarenja Romana Polanskog.

Terzićevi "Šavovi" će srpsku premijeru imati 1. marta, na ovogodišnjem Festu, a od 14. marta ući će u redovnu bioskopsku distribuciju.


PROMOCIJA KNjIGE

PRAVO iz štamparije, na štand Filmskog centra Srbije na Berlinalu stigla je nova knjiga u izdanju FCS na engleskom jeziku, The Best Serbian Films of the 21st century ("Najbolji srpski filmovi 21. veka"), autora Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića. Pomenuta knjiga nadovezuje se na prošlogodišnje hvaljeno hit-izdanje, zbornik "Kritički vodič kroz srpski film 2000 -2017" iste autorske trojke. Novo izdanje sadrži njihove kritike najboljih i najuspešnijih srpskih igranih filmova od početka 21. veka do 1. januara ove godine.