DOBITNIK Ninove nagrade za roman godine je Vladimir Tabašević za knjigu “Zabluda Svetog Sebastijana”, u izdanju “Lagune”. Odluku o 65. laureatu ovog priznanja doneo je žiri u sastavu: Tamara Krstić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Zoran Paunović.

- Trećim romanom Tabašević se vraća samosvojnom izrazu i temama, ali sada kao sazreli pisac koji vlada jezikom i pričom bez priče, atmosferom i složenim motivima, potpuno se predaje kontrolisanom jezičkom delirijumu - navodi se u obrazloženju žirija.


PROČITAJTE JOŠ - U užem izboru za 65. NIN-ovu nagradu 12 romana, proglašenje dobitnika 14. januara


Tabaševićev debitantski roman “Tiho teče Misisipi” (Studio Znak) bio je u užem izboru za ovu nagradu 2016, a godinu dana kasnije njegov roman “Pa kao” (“Laguna”) našao se u najužem izboru.

- Ova nagrada je podsticaj da se književnošću vredi baviti na način na koji sam to dosad radio - rekao je Tabašević, navodeći da se nije nadao nagradi.

- Nadam se da se ova “udobnija pozicija” neće odraziti na moje polje istraživanja jezika. Imaću novu vrstu slobode da relaksirano nastavim istim putem.

Priznanje će laureatu biti uručeno 21. januara u 17 časova u Jugoslovenskoj kinoteci.