U sezonu velikog jubileja, 150 godina postojanja, nacionalni teatar u ponedeljak uveče je zakoračio premijerom "Balkanskog špijuna", u rediteljskom čitanju Tatjane Mandić Rigonat, koje su na sceni "Raša Plaović" pratili aplauzi, smeh, suze, ali i gorak ukus stvarnosti u kojoj su ponovo oziveli likovi Dušana Kovačevića, sa kojima smo se prvi put sreli pre tri i po decenije.

U ovom novom rediteljsko-dramaturškom tumačenju Ilija Čvorović, nije
Golootočanin, niti staljinista, on je naš komšija, koji redovno plaća račune i voli svoju zemlju, a kome mediji u uvo milozvučno sipaju teorije zavere. "Otrovan" tom iskrivljenom slikom sveta sa ekrana, kreće u borbu protiv svih izdajnika otelotvorenih u svom podstanaru, povratniku iz Pariza.

Njegovu nijansiranu transformaciju od žrtve do dželata, sočno i uverljivo igra je Ljubomir Bandović, a ubedljivo, potresno i duhovito, Nela Mihailović, kao Ilijina žena Danica, napravila je odu običnoj ženi koja se bori za opstanak svoje porodice. Za razliku od praizvedbe, pre 35 godina u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, kada je Ilijin pomoćnik u isterivanju pravde bio brat Đura, sada je to sestra bliznanja, koja u izvođenju Dušanke Stojanović Glid, ženski surovo isledištvo nad podstavarom dovodi do apsurda.

PROČITAJTE JOŠ: "Balkanski špijun" na japanskom

Podstanar je u ovom čitanju "Špijuna", pesnik koji je emigrirao devedesetih, a u zemlju se vratio kao modni kreator. Milutin Milošević, koji ga igra, govori i stihove (pesnika Marka Tomaša) u sceni kada se zbližava sa Ilijinom i Danicinom ćerkom, u tumačenju Katarine Marković, koja prolazi kroz ličnu dramu shvativši da joj roditelji gube razum.

Razum im muti glas sa radija (autentični izvodi iz novinskih, televizijskih i radijskih izveštaja), uz šlagere večne mladosti ("Beograde", "Bila sam u Pragu i Londonu", "Devojko mala"...), koje na sceni sugestivno, uz orkestar koji svira uživo, izvodi Vanja Milačić. Autor muzike je Irena Popović Dragović, scenografsko rešenje potisao je Branko Hojnik, a kostime Ivana Vasić.

Pred publikom su i Ilijin video zapisi podstavarevog kretanja, a ovaj materijal režirao je Balša Đogo.

Sinoćnu premijeru ansambl Narodnog pozorišta posvetio je nedavno preminulom bardu ove kuće Predragu Ejdusu, u čiju slavu se prolomio gromoglasan pljesak.

I PISAC U PUBLICI

U PUBLICI je bio pisac Dušan Kovačević, ali i Branka Petrić koja je igrala u "Špijunu" Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U prepunoj sali premijeru su pratili reditelji Dejan Mijač, Branislav Mićunović, Nebojša Bradić, profesor Ratko Bozović, filmski reditelj Srđan Dragojević...

Foto: Teodora Ćirić