KADA ga je pre dve godine Pokrajinska vlada imenovala za upravnika Srpskog narodnog pozorišta, dr Zoran Đerić obećao je da će šansu pružiti prvenstveno našim autorima. I održao je reč.

Ove sezone, jedan od naših najboljih reditelja Nikita Milivojević i Milovan Vitezović, jedan od naznačajnijih savremenih srpskih književnika, prvi put su dobili priliku da sarađuju s najstarijim nacionalnim teatrom.

- Obojica pripremaju drame za novembar - kaže, za “Novosti”, Đerić. - Nikita je počeo rad na predstavi Artura Milera “Veštice iz Salema”, a Vitezović je završio tekst drame “Svetozar”, koja će biti izvedena povodom stogodišnjice prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.

PROČITAJTE I: Čuvari vizije predaka

U prošloj sezoni u SNP su igrana dela Nušića i Sterije, ali i mladih autora poput Tijane Grumić. Predstojeća sezona biće veoma bogata premijerama, a zapaženu ulogu ponovo će imati domaći autori.

- Zahvaljujući odluci Pokrajinske vlade da nam duplira sredstva za programske projekte na 50 miliona dinara, najzad možemo da se posvetimo kvalitetu u sva tri segmenta ovog pozorišta - drami, operi i baletu - kaže Đerić.

Na dramskoj sceni u oktobru predstoje čak četiri premijere: “Egzodus (Hepi end)” Božidara Kneževića u režiji Predraga Štrpca, koprodukcija sa Narodnim pozorištem iz Prištine - Gogoljeva “Ženidba” (režija Milan Karadžić), “Put oko sveta za 60 sekundi” (režija Mia Knežević po prozi Vladimira Arsenijevića), “Dopler” reditelja Aleksandra Popovskog i, na samom kraju godine, Momčilovićeva “Smrdljiva bajka.”

Zoran Đerić

Kada je o operi reč, prvi put u svojoj istoriji SNP je u prilici da priušti šefa-dirigenta. Maestro Đanluka Marčano iz Italije već mesecima radi sa operskim ansamblom, što je rezultiralo i nedavnom premijerom Rosinijeve “Pepeljuge”, u režiji Marka Pučija Katene iz Rima. Na baletskoj sceni, sredinom oktobra publiku čeka poslastica - premijerna obnova Verdijeve “Dame s kamelijama” u režiji Krunoslava Simića.

Đerić najavljuje i deo planova za 2021. godinu, u kojoj će Novi Sad biti evropska prestonica kulture, a SNP obeležiti 160. rođendan. Tim povodom najzad će ovo pozorište dobiti prvu monografiju na srpskom i engleskom jeziku.

" NA DRINI ĆUPRIJA" U SEULU

ANSAMBL SNP-a će od 7. oktobra gostovati u Južnoj Koreji sa predstavom “Na Drini ćuprija”, reditelja Kokana Mladenovića. Novosađani će učestvovati na Seoul Performing Arts festivalu, jednoj od najvećih teatarskih smotri u tom delu sveta. O nimalo jednostavnom gostovanju govori i podatak da su još pre dva meseca za Seul brodovima otpremljeni scenografija i kostimi.