PEKING - Na upravo završenom Sajmu knjiga u Pekingu, Srbija se predstavila izborom najatraktivnijih naslova, a posebna pažnja je bila posvećena obeležavanju stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata.

Pažnja, kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja, bila je posvećena piscima koji su stradali u Velikom ratu, kao što su Vladislav Petković Dis, Milutin Bojić, Milutin Uskoković i Petar Kočić, i onima čije je delo obeleženo tim iskustvom, pre svih Milošu Crnjanskom i Ivi Andriću.

Deo programa na štandu Srbije, na jednom od najvećih svetskih sajmova knjiga, a koji je izazvao veliku pažnju posetilaca iz celog sveta, bio je posvećen i obeležavanju godišnjice rođenja Miloša Crnjanskog, Desanke Maksimović i Alekse Šantića.

Kineskoj publici su bila predstavljena i dela najznačajnijih stvaralaca savremene klasike - Danila Kiša, Borislava Pekića, Milorada Pavića, Vaska Pope, Miodraga Pavlovića, Ivana Lalića.

PROČITAJTE JOŠ - USPEH SRBIJE U PEKINGU: Interesovanje za našu književnost na Sajmu knjiga

Gosti sajma knjiga, čiju organizaciju je Ministarstvo kulture i informisanja na konkursu poverilo Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" i Privrednoj komori, bili su pisci Vladimir Kecmanović i Dragan Bošković, koji su imali zapaženu promociju svojih dela na "Podijumu pisaca" u glavnoj hali sajma.

Kineski izdavači pokazali su naročito interesovanje za srpsku književnost i predstavnicima naše zemlje uputili konkretne predloge za saradnju, što je jedan od najvažniji efekata predstavljanja Srbije na tako važnim manifestacijama, a to je povećanje broja prevoda knjiga srpskih pisaca na strane jezike, navedeno je u saopštenju.