Žiri književne manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“ 2018 godine koja se održava u okviru Vidovdanskih svečanosti u Gračanici odlučio je da najvažnija nagrada „Zlatni krst kneza Lazara“ pripadne Ivanu Negrišorcu, pesniku iz Novog Sada.Naime, kako se navodi u obrazloženju nagrade u pesničkom opusu Ivana Negrišorca radi se o autentičnom iskušavanju slobode i to u svim sferama ljudskosti“, i dadaje da pesnikova rana „neoavangardna poezija ustaje protiv poetičkih prinuda, tako i Negrišorčeva sadašnja religiozno-patriotska poezija ustaje protiv političkih prinuda početka 21. veka.


Druga nagrada pod nazivom „Gračanička povelja“ pripala je Bratislavu R. Milanoviću, pesniku iz Beograda koji je kako ocenjuje žiri, „saživljen s mitskom slikom i ugrađuje u tkivo svoje pesme, oslonjen na nasleđe evropske književnosti“. Vesna Kapor književnica iz Beograda dobila je treću nagradu „Kondir kosovke devojke“ jer su njeni romani i pripovetke „intimne teme i odjeci kolektivne istorijske sudbine“.


PROČITAJTE I: Moć braće Sokolović


Četvrta nagrada „Pero despota Stefana Lazrevića“ pripala je Oliveri Nedeljković,

pesnikinji iz Čačka za poeziju koja traga za „apsolutnom čistotom, pojedinačnog i opšteg“ a odluke o nagradama doneo je žiri koji je radio u sastavu: pesnikinja Zlata Kocić, prof. dr Slobodan Vladušić i književni kritičar Žarko Milenković.


Istovremeno, žiri za dodelu likovnih nagrada „Longin“ i „Dimitrije Popović“ koji je radio u sastavu: mr Petar Đuza, slikar Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, doneo je odluku da se nagrada za životno delo „Longin“ dodeli slikaru i istoričaru umetnosti Aleksandru Đuriću iz Beograda, a nagrada za mladog umetnika „Dimitrije Popović“ slikaru Filipu Ristiću iz Štrpca.