IZLOŽBA "Leskovac i Herceg Novi u stripu", skup plakata urađenih u dvadesetogodišnjoj istoriji Balkanskih smotri mladih strip-autora, najstarijeg strip-festivala u regionu, i desetogodišnjoj istoriji Hercegnovskog strip-festivala (jedinog u Crnoj Gori), koji prikazuju ova dva grada kroz prizmu devete umetnosti - otvorena je u galeriji Leskovačkog kulturnog centra. Izložbom je krunisano potpisivanje protokola o "stripovskom pobratimljenju" ova dva grada, ali i najavljena predstojeća jubilarna 20. Balkanska smotra mladih strip-autora koja će se održati krajem juna.

- Rešili smo da saradnju koju imamo s Hercegnovskim strip-festivalom, koji je pravi stripski dragulj Jadrana, podignemo na viši nivo i da Leskovac i Herceg Novi postanu bratski gradovi po stripu, u čemu smo odmah dobili podršku gradonačelnika Leskovca i predsednika opštine Herceg Novi - kaže Marko Stojanović, naš vrsni strip-scenarista, najzaslužniji za skorašnje sjajne rezultate Leskovačke škole stripa "Nikola Mitrović Kokan".

PROTOKOL POTPISIVANjE jedinstvenog protokola o pobratimljenju Leskovca i Herceg Novog po stripu, uz stripovsko pobratimljenje Leskovca i Sofije 2014, jedinstven je primer u čitavoj Evropi. Protokol saradnju i kulturnu razmenu između ova dva centra strip-stvaralaštva u Srbiji i Crnoj Gori podiže na viši nivo i institucionalizuje je, a potpisali su ga predstavnici leskovačke škole stripa "Nikola Mitrović Kokan" i Udruženja "Hercegnovski strip-festival".

Izložba je po sebi kuriozitet, jer je čine plakati za dva festivala, koje su izradili neki od najpoznatijih autora iz Velike Britanije, Španije, Italije, Danske i s prostora Balkana, navodi Stojanović:

- Tu su, na primer, crtači "Dilana Doga" Eugenijo Sikamoro, "Tenk Girla" Rufus Dejglo, "Betmena" Piter Snejbjerg, "Tarzana" Igor Kordej, "Paje Patka" Valerio Held, autor dizajna za seriju "Igre prestola" Volter Simpson i mnogi drugi, a njihovi crteži na znamenite leskovačke i hercegnovske lokacije dovode takve poznate likove kao što su Paja Patak, Korto Malteze, Betmen, Zagor, Helboj, Bluberi, Dikan, Goku, Dilan Dog, Tor, Godzila, Vekovnici, Vonder Vuman... Radi se o jedinstvenim razglednicama koje dobro poznata mesta, koja su mnogima možda već postala pomalo izvikana i već viđena, oneobičavaju i prikazuju u novom svetlu, nudeći sasvim inovativan i intrigantan vid turizma veku koji je u svoje prve dve decenije već sve video i kome je sve već dosadno - strip-turizam.