PESNIK i roker Bora Đorđević i kineski pisac Ju Hua, ovogodišnji su dobitnici "Velike nagrade Ivo Andrić", Andrićevog instituta iz Višegrada. Priznanja će im biti uručena u Andrićgradu, 27. janura, najavio je u sredu u beogradskom Medija centru reditelj Emir Kusturica, direktor Instituta.

Nagrada koja se dodeljuje treći put, Đorđeviću je pripala za knjigu godine (zbirka poezije "Pusto ostrvo", u izdanju "Arte"), dok je Ju Hua, koga naši čitaoci poznaju zahvaljujući romanima u izdanjima "Geopoetike", ovenčan priznanjem za životno delo.

- Već sam jednom rekao da se Bora Đorđević na engleskom kaže Bob Dilan - rekao je Matija Bećković, prvi dobitnik nagrade Andrićevog instituta i predsednik njegovog upravnog odbora. - To je njegov dvojnik, tako da je ta Nobelova nagrada bila zajednička, dodeljena svim modernim trubadurima, koji su spojili reči i muziku, poetiku i politiku i tom fisijom stvorili najmoćnije oruž je ljubavi i slobode, kojim su usrećili milionsku publiku. Pored zajedničke Nobelove nagrade sa Dilanom, Đorđević je ovaj put dobio nagradu sa imenom jednog nobelovca, koja ima rang domaće Nobelove nagrade. To znači da je Bora Đorđević, zasad jedini dva puta dobio Nobelovu nagradu.

Nagrada Andrićevog istituta, prema Bećkovićevom mišljenju, priznanje je i ostalim domaćim kantautorima, živim i pokojnim, čiji je Đorđević najmarkantniji, najrasniji predstavnik.

PROČITAJTE JOŠ - Kusturica: Neophodan osećaj za naciju

- Svojim romanima Ju Hua je zadužio svetsku književnost, a nas njegove čitaoce posebno bliskošću sa evropskim piscima - istakao je Kusturica, i sam član žirija, koji je, kako je rekao, usvojio kriterijum da se nagrade mogu dodeliti i piscima koji nisu nužno sa srpskog govornog područja i da se u obzir mogu uzimati i književne vrednosti koje ne dolaze striktno iz romana ili zbirki pesama, već i iz rok muzike.

O pomeranju granica pri izboru ovogodišnjih laureata, govorio je i član žirija, književnik Muharem Bazdulj, koji je pročitao obrazloženje za Boru Đorđevića.

Kusturica i Bećković Foto D.Milovanović

- Svejedno jesu li pevane ili (samo) ukoričene, kod pesama Bore Đorđevića je uvek jasno da ih je pisao prepoznatljivo isti pesnik. Iz te brazde je i knjiga "Pusto ostrvo" - piše u ovoj odluci.

Predsednik žirija profesor Jovan Delić istakao je tri ključne stvari po kojima je Ju Hua blizak Andriću, a to su posvećenost priči i pripovedanju, sagledavanje stvari iz više uglova i uverenje da nema književnosti bez čovečnosti.

PROČITAJTE JOŠ - Magnetizam Andrića

- Po izoštrenom kritičkom odnosu prema istorijskoj i društvenoj stvarnosti, po intenzivnom saosećanju sa čovekom kao žrtvom u sukobu sa istorijskim i društvenim potresima, po usmerenosti na čoveka i čovečnost, po nepoverenju u ideologiju i po pobuni protiv ideološkog propisivanja života, po osetljivosti za patnju i stradanje dece, po poverenju u priču i pričanje, po smislu za istoričnost i dokumentarnost, ali dokumentarnost upošljenu u funkciji očuđenja i ofantastičenja sveta, Ju Hua je bliži srpskoj i slovenskoj književnosti nego što bi se moglo pretpostaviti - piše između ostalog u obrazloženju nagrade, koje je pročitao Delić.Pročitajte još:FINALE KUSTURIČINE FILMSKE MEĆAVE: Zavesa na jedno od najboljih izdanja festivala Kustendorf (FOTO)

SAM KNjIŽEVNI VRH

SVOJIM bogomdanim darom za poeziju Đorđević je uspeo da se afirmiše, iako se pojavio u vreme kada niko pesnike nije hteo da sluša ako to što imaju da kažu nisu komponovali - kazao je Bećković. - Napisao je neke antologijske pesme moderne srpske poezije, među kojima se ističe pesma "Pogledaj dom svoj anđele". Da ništa drugo u životu nije napisao, to bi mu omogućilo sam književni vrh.