APOKALIPSA se odvija i ponavlja na svakodnevnom nivou u svojim usitnjenim delovima, rasparčana po našoj stvarnosti - tvrdi beogradski slikar Nemanja Mate Đorđević, koji je poslednjih godina živeo i radio u Parizu, a sutra će se u Savremenoj galeriji u Smederevu predstaviti izložbom "Demijurg".

Najveći broj slika na ovoj postavci, tvrdi autor, materijalizacija je pesimizma, koji je posledica ove naše epohe, u kojoj smo i videli bezbroj katastrofa.

- Uvek se igram sa naslovima izložbi, a "Demijurg" se sam "nalepio" na ove radove, na kojima pod lupu stavljam ono što je monstruozno u stvaranju jednog sveta koji predstavljam, koji ima svoju floru i faunu, diše, razvija se... - kaže, za "Novosti",

Nemanja Mate Đorđević. - Ne postoji jedno čitanje demijurga kao fenomena, od starogrčkog, preko hrišćanskog, do gnostičkog. Za mene je načelna ideja bila da stvaranje može da bude rušenje, i obratno.

Jedan od najistaknutijih umetnika mlađe generacije, dobitnik domaćih i međunarodnih priznanja (između ostalih nagrade za crtež i za sliku francuske Akademije lepih umetnosti), predstaviće se smederevskoj publici pretežno uljima na platnu velikih formata i crtežima.

PROČITAJTE JOŠ: Nemanja Đorđević: Slike sa kojih curi nesreća

Ciklus "Demijurg"

- Slike su nastale u Francuskoj, tokom poslednje dve godine - objašnjava naš sagovornik. - Neki se radovi oslanjaju na cikluse koje je publika ovde već imala prilike da vidi, ali konkretno ovaj serijal će u Smederevu imati premijeru. Gledaocima će te slike biti nove, a meni će biti zanimljivo da vidim do koje tačke je došlo moje slikarstvo, kada se okači na zidove.

Početkom sledeće godine, Đorđević, koji je trenutno kod kuće i još ne zna kojim će ga putem voditi dalja umetnička traganja, beogradskoj publici će se predstaviti i izložbom crteža. A potom...

- Trenutno se ugovara jedna izložba u Francuskoj, koja bi trebalo da bude na proleće - otkriva Đorđević. - Zasada, mogu da otkrijem da je reč o galeriji koju su otvorili naši ljudi i žele da u njoj prikažu jedan korpus mojih radova. Sa mnom je kontaktirala i jedna galerija u Švajcarskoj, u kojoj trenutno izlaže Kenet Blum, sa kojim sam se predstavio u našoj Kući legata, pa ćemo videti, predstoji da se ta priča finalizira...

VOLjENI MRAK

FIGURE na Đorđevićevim platnima kao da dolaze iz dečjih noćnih mora - zapisao je Muharem Bazdulj o slikama ovog autora. - A ipak, pred tim platnima ne želimo da skrenemo pogled. Pred tim figurama ne osećamo strah... Te figure ne izazivaju strah, jer slikar ne želi da ih se bojimo. Njegova je ambicija veća. On želi da nas podseti. Želi da se prisetimo kako smo voleli mrak.