VEĆ je odluka da Njegoševa nagrada pripadne Miloradu Popoviću za roman "Čovjek bez lica" (Otvoreni kulturni forum sa Cetinja i "Faktura" iz Zagreba), podelila crnogorsku javnost, a dodela ovog priznanja bivšem bokseru u utorak, poprimila je sve odlike političkog i kulturnog incidenta.

Primajući priznanje koje su pre njega poneli pisci nesagledivo većeg ugleda i formata, kontroverzni autor naglasio je da "velikosrpsko svojatanje Njegoša razarajuće deluje na razvoj crnogorske nacionalne svesti: jer, ukoliko najveći južnoslovenski pesnik, koji je uz to bio svetovni i duhovni poglavar Crne Gore nije Crnogorac, onda je svako dokazivanje nacionalne samobitnosti besmisleno i beznadežno".

Laureat za koga se tvrdi i da je bio u "poslovnim vezama" sa žirijem, dobijajući Njegoševu nagradu iz ruku predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, u Vladinom domu na Cetinju, nastavio je u sličnom tonu:


Pročitajte još - Zavera protiv Njegoša

- U duhovnoj matrici etnogenetičara i kleronacionalista nema mesta za sumnju, a kamoli za dvojnost ili višeznačnost: dakle ni za mogućnost da Njegošu, poput, recimo, Česlava Miloša, Gogolja, Brodskog, Andrića, Desnice, Kovača... čija dela baštine najmanje dve nacionalne književnosti, bude istovremeno crnogorski i srpski, konačno i južnoslovenski pesnik. Jer, implicitno bi priznali posebnost crnogorske nacionalne kulture, ali i svetonazorsku antinomiju: u crnogorskoj recepciji Njegoš je genijalni slobodar, a u velikosrpskoj doktrini on je uz Svetoga Savu, drugi stub tobožnje nacionalne superiornosti - rekao je Popović.

Ugledni poznavaoci Njegoševog dela, i autori koji su nagradu poneli dok je ona imala veći značaj i bila politički neuprljana, nisu u utorak želeli da ulaze u dublju polemiku sa Popovićem, koji je prepoznatljivost u Crnoj Gori sticao stavovima poput onog da je "problem sa Rusijom sekundaran, a sa velikosrpstvom trajan".

Matija Bećković, Ranko Jovović i Miro Vuksanović

- Siguran sam da nikoga na ovom svetu najnoviji dobitnik Njegoševe nagrade ne može ubediti da Petar Drugi Petrović Njegoš nije znao ko je, ni kojoj književnosti pripada - bio je telegrafski sažet akademik Miro Vuksanović, potpredsednik Njegoševog odbora Matice srpske.

Sažeta je bila i reakcija crnogorskog pesnika Ranka Jovovića:

- Njegoševa nagrada je potpuno degradirana. Time sam rekao sve!

U svom stilu, ironično, "skarednu besedu" prokomentarisao je i akademik Matija Bećković, nosilac Njegoševe nagrade:

- Lepo razmišlja i logično zaključuje, što se i očekuje od dobitnika Njegoševe nagrade.


ČOVEK SA LICEM

- UKUPNO Njegoševo delo nas podstiče i obavezuje da izgrađujemo ličnost na poštovanju morala i pravde. Na idealu čojstva, prema kom čovek ne treba da bude "čovjek bez lica" iz naslova romana dobitnika ovogodišnje Njegoševe nagrade, već čoveka sa licem, karakterom i osobenošću ili kako Njegoš poručuje - "ime česno zasluži li na njoj/ on je ima rašta polaziti" - rekao je Filip Vujanović, predsednik Crne Gore.