ODBIJANjE pisca Radovana Belog Markovića da dođe na svečano uručenje nagrade "Jovan Skerlić", upriličeno pre nekoliko dana u Topoli, neočekivano je izazvalo niz kontroverzi oko ovog priznanja. Pa čak i dilemu ko ga dodeljuje i po kojim sve kriterijumima!?

Objašnjavajući za "Novosti" razloge zbog kojih se distancirao od nagrade, koju je, inače, dobio zajedno sa Vukom Draškovićem i Vitomirom Teofilovićem, Beli Marković ističe:

- Moj gest nije nikakva smišljena namera već moralno načelo. Veoma poštujem kolege sa kojima sam podelio "Skerlića", uvažavam i članove žirija, ali ne mogu da se pomirim sa činjenicom da prethodnoj trojici laureata priznanje ni posle godinu dana nije uručeno. Smatrao sam da je sasvim prirodno da se sa njima solidarišem. Možda bi to uradila i ostala dvojica ovogodišnjih dobitnika da su za to znali.

Jednoglasnom odlukom žirija u kojem su bili Zoran Milisavljević, Dušan Stojković i Nikola Konstantinović, prošle godine nagradu su dobili Miroljub Milanović (za roman "Lov na visoravni", Milan R. Simić (za knjigu eseja "Dnevnik čitaoca") i Zoran M. Mandić (za pesničku knjigu "Srbija u dubokim vodama"). Moglo se očekivati da će žiri ostati u istom sastavu, ali su se iz njega svojom voljom povukli Konstantinović i Stojković.

- Nisam mogao da pristanem na svršen čin pred koji me je stavio Zoran Milisavljević i to iz dva razloga. Prvo, što se prema pravilniku nagrada dodeljuje svake druge godine, i drugo, što se uručuje za tri različita žanra: roman, knjigu eseja i zbirku pesama. Istovremeno, Milisavljević je neprestano odugovlačio sa uručenjem prošlogodišnje nagrade, i videvši kuda to vodi nisam više želeo da učestvujem u tom cirkusu. Na brzinu je, zatim, sklepan novi žiri koji je doneo odluku kakvu je doneo - kaže Stojković.

Na naše pitanje zašto prošlogodišnja nagrada nije uručena, Zoran Milisavljević, inače, inicijator ovog priznanja, kaže:

- Razlog je vrlo jednostavan i bez ikakve misterije. Žiri jeste doneo odluku, i to jednoglasnu o priznanju, ali ona nije zvanično obelodanjena. Naime, Zoran M. Mandić je požurio da se u intervjuu za jedan lokalni medij pohvali kao dobitnik, i time je prekršeno pravilo o nagradi. Zbog toga je, praktično, nagrada poništena, i zbog toga nije, niti će biti dodeljena.

"Prozvani" Mandić, međutim, ima drugačije viđenje događaja:

- Vest o nagradi objavljena je u nekoliko dnevnih listova, a lično sam je dobio putem mejla od člana žirija Dušana Stojkovića. U intervjuu, u kojem se govorilo o mom ukupnom stvaralaštvu, pomenuto je i priznanje "Skerlić", ali sam ja izričito rekao da o tome ne mogu ništa da govorim jer nisam zvanično obavešten.

Jovan Skerlić

U opštem zamešateljstvu ostaje nejasno i ko je utemeljivač nagrade. Milisavljević za "Novosti" izričito kaže da je to Opština Topola i kao dokaz nudi opštinski pečat koji je na povelji ove nagrade. Postojanje pečata i potpisa ne demantuje Zoran Živanović, predsednik opštine Topola, ali ističe:

- Preci Jovana Skerlića su iz Lipovca, sela kod Topole, u našem mestu postoji i ulica sa njegovim imenom i veoma nam je drago što je ustanovljena i nagrada. Međutim, Opština daje samo svoju svečanu salu za uručenje i nema nikakvog uticaja na to ko će priznanje dobiti. A, ne bismo hteli da ulazimo u rasprave među piscima...NE MOŽE NA SILU

ZAŠTO su se ovogodišnji članovi žirija Zoran Nikolić, Ljiljana Marković i Zoran Milisavljević (predsednik) oglušili o pravilnik po kojem se priznanje dodeljuje za tri različita žanra?

- Ako u jednoj godini, u jednom od žanrova, nema dela koje zaslužuje ovo priznanje, onda je logično da nagradu ponese knjiga koja pripada nekom drugom žanru. Tako su ovoga puta ovenčana dva romana, "Putnikova ciglana" Radovana Belog Markovića i "Tamo daleko" Vuka Draškovića i knjiga kritika "Eseji" Vitomira Teofilovića - kaže Milisavljević.