KLjUČ i koren naše kulturne politike trebalo bi da bude oštra, beskompromisna i radikalna borba protiv kiča, šunda, primitivizma,nasilničkih obrazaca i vraćanje građanstva, a posebno mladih ljudi, autentičnim kulturnim vrednostima.- rekao je Bojan Panaotović, sociolog i direktor Kulturnog centra Novog Sada.

Panaotović dodaje da naše generacije ne treba da odrastaju uz saznanja o tome gde godišnji odmor provodi ova ili ona starleta ali treba da znaju, na primer, ko je Marko Miljanov i zašto su važni njegovi primeri čojstva i junaštva.Takođe, istakao je direktor KCNS u intervjuu portalu „Vidovdan“, naša mladež ne treba da zna naizust frivolne pesme turbofolkera ali bi trebalo da pročita ''Seobe'' Miloša Crnjanskog.

Snovi i nade naše dece ne treba da budu fokusirani na televizijske šou emisije u kojima se tobože postaje zvezda ili talenat, već treba kroz biografije naših velikana poput Njegoša ili Vuka Karadžića da budu inspirisani i usmereni na pregalački rad i velika dela.

Istovremeno, smatra Panaotović, kulturna politika Srbije treba da korespondira sa evropskom i svetskom kulturom i kulturnom baštinom. Jer, trebaju nam i Homer, Hegel,Orvel i Aleksis De Tokvil,Kundera i Platon i Konfučije, kao što su svetu potrebni Andrić i Tesla.Direktor KCNS izrazio je nadu da će uskoro doći vreme kada će kič - sadržaji biti žestoko oporezovani a dobit usmerevana mladim informatičarima, matematičarima, pesnicima i sportistima…

Osvrnuvši se na titulu evropske prestonice kulture koju je Novi Sad osvojio prošle godine u Briselu, Panaotović je podsetio i na ulogu Kulturnog centra Novog Sada kao pokretača te inicijative.

- Osvajanje te titule predstavlja veliki uspeh svih činilaca koji su u tom poslu učestvovali. Ipak živimo u vreme politike kao sudbine i bez čvrste političke volje iz vrha vlasti u Novom Sadu, sve bi verovatno otišlo u propast. Gradonačelnik Vučević je sve vreme te neizvesne i teške utakmice bio spiritus movens i plejmejker. Fudbalskim rečnikom rečeno, ova titula je kao da ste izašli na evropsku scenu i osvojili Ligu šampiona ili kup UEFA. KCNS je u celom tom procesu imao ulogu logistike i taj smo posao kvalitetno i sistematično uradili. – zaključio je Panaotović.