UMETNICA svetskog glasa Marina Abramović ovih dana je u kratkoj poseti rodnom Beogradu i Novom Sadu, a povod dolaska u zavičaj je, kako saznajemo, sasvim privatan - venčanje bratanice Ivane.

Već u petak biće u Kotoru, gde je upriličen javni razgovor o njenoj knjizi memoara "Prolazak kroz zidove", zanimljivom svedočanstvu o životu slavne umetnice.

- Marina dolazi u Crnu Goru na moj poziv. Dugogodišnji smo prijatelji i oko ove posete smo se dogovorili prošle godine, kada sam boravio u Njujorku na proslavi njenog sedamdesetog rođendana - otkriva nam istoričar umetnosti Petar Đuković, umetnički direktor Dukley European Art Communaty, svojevrsnog kulturnog centra (sa sedištem u Budvi) čiji je cilj povezivanje svetskih umetnika sa Crnom Gorom. - Razgovor će biti upriličen na otvorenom prostoru, na vrhu Bokokotorskog zaliva, u blizini nekadašnje zgrade "Jugooceanije" u Kotoru.

Iste večeri, biće prikazana i dva dokumentarna filma o Abramovićevoj - "Umetnik je prisutan" i "Prostor između".

USKORO NA SRPSKOM

KNjIGA memoara "Najuticajnije umetnice sveta 2016. godine" izašla je krajem prošle godine na engleskom jeziku, a pošto je jedan beogradski izdavač otkupio prava, uskoro bi trebalo da se pojavi i na srpskom.