OTVARAJUĆI ovogodišnji Đački Vukov sabor u Vukovom domu kulture u Loznici, koji će trajati do nedelje u ovom gradu i Tršiću, rodnom selu oca naše pismenosti i kulture Vuka Stefanovića Karadžića, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, pozvao je Jadrane, od predstavnika vlasti, poslovnih ljudi do pojedinaca, da čuvaju ćirilično pismo i naš srpski jezik kao najveće nacionalno blago.

- To valja činiti uvek i na svakom mestu, i to je poruka koju upućujem na svakom mestu, putujući po Srbiji - poručio je Vukosavljević.

Ministarstvo je, po njegovim rečima, pokrenulo inicijativu da Dan Ćirila i Metodija, 24. maj, postane državni praznik, verujući da će to podržati i poslanici Narodne skupštine Republike Srbije.

- Ako slavimo Vuka, onda moramo slaviti njegove davne prethodnike, koji su udarili temelje slovenske pa i srpske kulture i pismenosti, kao što su Ćirilo i Metodije - naglasio je ministar kulture.

Ovogodišnje saborovanje u čast Vuka, srpskog jezika i kulture, po rečima Vidoja Petrovića, gradonačelnika Loznice, domaćina ove kulturne svetkovine, odvija se u godini u kojoj se slavi 230 godina od rođenja Vuka Karadžića, ali i sedam vekova postojanja manastira Tronoše.

- U Tršiću je završeno zdanje budućeg velikog Centra za srpski jezik i pismenost, nešto poput Geteovog instituta u Nemačkoj, a jedna od blagodeti za posetioce biće i šetnja kroz gustu šumu od Vukove kuće do manastira Tronoše, stazom dugom četiri i po kilometra, čija izgradnja upravo počinje i biće završena do kraja leta - rekao je Petrović.

VESIĆ: POPUST ZA ĆIRILIČNE NAZIVE

POVODOM Dana slovenske pismenosti i kulture, gradski menadžer Beograda Goran Vesić položio je cveće na spomenik Ćirilu i Metodiju u istoimenom parku u Beogradu.

- U toku su razgovori sa nadležnim ministarstvom o izmeni propisa po kojima bi oni koji svoje firme ističu i oglašavaju na ćirilici dobili određene popuste. Tako ćemo dati dodatni doprinos da se sačuva ćirilica, jer iako je i latinica srpsko pismo, verujemo da je njeno čuvanje u vreme interneta i globalizacije jedan od naših najvažnijih zadataka - rekao je Vesić.