TRADICIONALNI martovski festival u Gradskom pozorištu u Rumi, 20. Art Trema Fest, počinje danas i trajaće naredna četiri dana. Publika će imati priliku da pogleda po četiri predstave dnevno, a na repertoaru će se naći "Međuigre 0 do 24" Zijaha Sokolovića, "Ukalupljivanje" (FDU), "Primadone" Tanje Bošković i Rade Đuričin, "Duet" u koprodukciji riječkog Sveučilišta i beogradskog "Vihor" teatra, novosadsko "Putujuće pozorište Šopalović", komad bugarskog teatra "Sve je na stolu", "Odlazni terminal" u režiji Tee Puharić i "Sirena i Viktorija" Raleta Milenkovića.

- Rumska "Trema" je iz amaterskog prerasla u profesionalni takmičarski festival, a tokom dve decenije izvedeno je više od 300 predstava na srpskom, engleskom, bugarskom, makedonskom, mađarskom, romskom, italijanskom, slovačkom i švedskom jeziku - kaže reditelj i koordinator projekta, Zoltan Fridman.

- Ove godine će u sastavu žirija biti glumica Ana Sofrenović, teatrolog mr Miroslav Radonjić i reditelj Andraš Urban. U okviru programa biće organizovani razgovori sa glumcima, izvodiće se performansi i prikazati izložbe.

Art trema Fest već dve decenije afirmiše rad studenata iz regiona, poklanja pažnju i prostor njihovim ispitnim i diplomskim radovima, kao i kamernim predstavama koje nastaju u saradnji sa pozorištima, nezavisnim teatarskim asocijacima i ustanovama kulture. Mnogi mladi ljudi iz rumskog Gradskog pozorišta su rasli i odrasli uz ovaj festival, a danas dolaze kao priznati umetnici iz pozorišta širom zemlje i regiona.