ŽIRI u sastavu akademik Miro Vuksanović, profesor emeritus dr Slavko Gordić i mr Dušica Grbić, arheograf savetnik, jednoglasno je u utorak dodelio nagradu Zlatna knjiga Biblioteke "Matice srpske" za 2017. godinu Radovanu Belom Markoviću (70).

Nagradu čine povelja, okrugli sto o književnom delu i bibliotečkom radu dobitnika i zbornik radova sa okruglog stola. Povelja će Markoviću biti uručena na Dan Biblioteke Matice srpske, 28. aprila ove godine.

- Visoko odličje, "Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske", pozlaćuje moje ponad knjiga i oko knjiga provedene dane i godine - kaže, za "Novosti", ovogodišnji laureat Radovan Beli Marković. - Ozarena su, naime, sva tri moja lika: čitalački, kao i bibliotekarski, a svakako i lik u godine zašlog spisatelja koji je i sam štokakvih knjiga vekom napisao.

Pripovedač i romansijer Marković rođen je u Ćelijama. Kao upravnik Gradske biblioteke Lajkovac (od 1995. do 2000), a zatim kao bibliotečki savetnik do penzionisanja 2010. godine, svojim književnim radom i kulturnim pregalaštvom mnogo je doprineo tome da se ime Lajkovca upiše na kulturnu mapu Srbije.