MONOGRAFIJA "Ivan Jevtić - kompozitor na putevima slobode" Silvi Nisefor, doktora muzikologije i muzičarke iz Francuske, obimna je studija koja prati jedinstveni životni put našeg (i francuskog) kompozitora i akademika SANU, sa analitičkim osvrtom na njegovo muzičko stvaralaštvo koje obuhvata više od stotinu dela.

Dok je monografija bila tek u pripremi, Jevtić je rekao da ona predstavlja njegov život i stvaralaštvo, i to viđene sa zapadnoevropskog terena, iz Francuske. Dodao je da mu je i samom čudno da stvori takav otklon, budući da lično tu zemlju u kojoj je proveo značajan deo života, stekao priznanja i veliki ugled, takođe doživljava kao svoju.

Jevtić, za "Novosti", izražava radost zbog ove koju je sam dobio, ali i zabrinutost što čak ni najveći naši muzički stvaraoci nemaju ozbiljne monografije.

- Ne samo da je retkost, već je ovo prvi put posle, možda, i celih 60-70 godina da jedan kompozitor dobije takvu knjigu, tako da je njena pojava zaista čudo - rekao je Jevtić. - Čak ni autori poput Hristića, Konjovića, Vasilija Mokranjca nemaju monografije.

Takve estetske i teorijske analize, koje su dokaz našeg trajanja u muzičkom stvaralaštvu, morale su, po Jevtovićevom mišljenju, odavno da se pojave.

O knjizi poetičnog naslova, ali i naziva pojedinih poglavlja, Ivan Jevtić kaže da podjednako otkriva njegov život, njegov put i njegovo delo.

- Ona zaista obuhvata sve, moj "život i priključenija" u potpunom smislu - kaže kompozitor. - Knjiga je dvojezična, na srpskom i na francuskom, tako da podjednako mogu da je čitaju u obe te zemlje, i sjajno organizovana, nema tu da luta ni Srbin ni Francuz. Njena velika vrednost je i u tome što se čita lako, što vuče na čitanje, i to podjednako one koji se baš ne bi mogli nazvati muzičkim profesionalcima kao i profesionalce.


NASTUP VENSANA LUKE

KONCERTNA promocija monografije u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda biće održana u utorak (7. februar) od 19 časova, kada će o knjizi govoriti Petar Živadinović, direktor i vlasnik izdavačke kuće "Paideia", kompozitor Ivan Jevtić, Melita Milin, muzikolog i direktor Muzikološkog instituta SANU. Koncert za flautu i gudački orkestar br. 2 Ivana Jevtića izvešće jedan od najznačajnijih francuskih flautista Vensan Luka, prvi flautista Orchestre de Paris, uz Kamerni orkestar Vojske Srbije koji će voditi dirigent Stanko Jovanović.